Кламер БГ - Новини: "Зелените" в Германия призоваха бежанци да не бъдат връщани в България

"Зелените" в Германия призоваха бежанци да не бъдат връщани в България

България

|
Пет, 14 Окт 2016г. 10:56ч.
"Зелените" в Германия призоваха бежанци да не бъдат връщани в България

След като в отчаян опит да предотврати връщането си в България афганистански бежанец скочи през прозорец, "Зелените" в Германия вкараха темата в предизборната надпревара. Те призоваха търсещите убежище да не бъдат изпращани назад към балканската страна, пише Das Hamburger Abendblatt.

Фракционният шеф на партията в Бундестага, Катрин Гьоринг-Екарт, която представи предизборната програма, припомни за трагичния случай, в който Ахмад Науаби е пострадал толкова тежко, че се е наложило да бъде опериран в болница. Подобни инциденти не бива да се повтарят, категорични бяха и други "зелени" политици.

Вътрешният министър на провинция Шлезвиг-Холщайн подчерта, че е в интерес на правителството да не изпраща бежанци обратно в страни като България, където те стават жертви на насилие. "Това не е хуманно", категоричен бе германският политик.

Около 16 000 чужденци са влезли в България нелегално от началото на годината досега. Това показва справка на Държавната агенция за бежанците, съобщи БГНЕС.

От тях 7000 са афганистанци, а по-малко от 2000 са бежанци от Сирия.

Най-голям брой са мигрантите, пристигащи в страната ни от Ирак и Пакистан.

Справката показва още, че за септември 57% от искащите закрила са мъже, 32% деца, а останалите са жени.

Само

4 на сто от мигрантите имат висше образование.

Преди дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че две години са достатъчен период да могат бежанците да се интегрират и да си намерят работа.

Тя нарече спекулация коментарите, че предстои "промяна на етническия състав на нацията".

Европейската комисия отпусна 108 млн. евро на България заради мигрантския натиск по границите ни в началото на октомври.

mediapool.bg