Кламер БГ - Новини: Общински фирми правят 2 етажни паркинга за 12.7 млн. лева

Общински фирми правят 2 етажни паркинга за 12.7 млн. лева

България

|
Вт, 05 Юли 2022г. 11:35ч.
Общински фирми правят 2 етажни паркинга за 12.7 млн. лева

Общински фирми правят 2 етажни паркинга за 12.7 млн. лева

Две общински фирми, които по принцип не се занимават с паркиране, ще изграждат етажни паркинги в район "Надежда" и на пазара "Ситняково" в район "Слатина". Става въпрос за "Софийски имоти" и "Пазари Изток". Проектите за тях са почти идентични – 4 нива за паркиране и спортно игрище на покрива, но цената за изграждането им е различна.

Въпреки това строителството на по-малкия от двата паркинга – този на пазара "Ситняково", се очаква да излезе с около 200 лева по-скъпо на кв. м (1026 лева за кв. м) от съоръжението в "Надежда" (813 лева за кв. м).

Това показват два доклада, свързани с финансирането на проектите за общо над 12.7 млн. лева, които Столичният общински съвет разглежда.

Така би трябвало да изглежда отвън етажният паркинг на пазара "Ситняково". Илюстрация: Столична община

Прогнозната цена на паркинга на пазара "Ситняково" беше критикувана и от част от общинските съветници по време на обсъждането на документите от комисиите към общинския съвет. Според независимия Борис Бонев тя е прекалено висока. Освен това той отново заяви тезата си, че паркинги трябва да се правят от "Центъра за градска мобилност", чиято дейност е именно паркирането, а не от дружества, които не се занимават с това.

Рязко поскъпване

Към момента прогнозната цена за изграждането на паркинга на пазара "Ситняково" е общо 6.6 млн. лева. За този проект се говори от 2019 г., а първоначалната прогнозна стойност беше около 2 млн. лева. Тя обаче беше определена на око – без проект и реални сметки за инвестицията. Тази сума обаче беше използвана като аргумент да се позволи на "Пазари Изток" да продаде апетитни имоти в район "Студентски". Целта беше с приходите да се финансира и изграждането на съоръжението.

Сега предстои общинският съвет да реши дали да позволи на дружеството да инвестира 6.6 млн. лева в паркинга. Парите може да дойдат от собствени средства на "Пазари Изток" или от заем. Ако се прибегне до кредит, ще се иска отново разрешението на общинарите за тегленето му.

Спортно игрище и зала са предвидени на покрива на паркинга на пазара "Ситняково". Илюстрация: Столична община

Проектът на бул. "Шипченски проход" предвижда 4 нива за паркиране с общо 158 места и 6430 кв. м разгърната застроена площ. Трябва да има още товаро-разтоварителни съоръжения, зона за публични събития и използваем покрив със спортно игрище.

Последното ниво на паркинга ще е с по-голяма етажна височина, за да може да се използва за събития. На покрива трябва да има игрище, обслужващи помещения, кафене, съблекални и 2 зали за тренировки.

Фасадата ще е със стоманени въжета, по които трябва да се увива зеленина. Сградата е отворена и няма да има нужда от отопление, вентилация и климатизация.

Повече за по-малко

Паркингът в "Надежда", който ще се прави от "Софийски имоти", се очаква да струва около 6.15 млн. лева. Предвижда се 4.4 млн. лева от тях да се осигурят чрез кредит, а за това се чака и одобрението на общинския съвет.

Съоръжението ще е с разгърната застроена площ от 7500 кв. м и 261 места. Той ще се намира на ул. "Кирил Дрангов" в близост до бул. "Ломско шосе".

Паркингът в район "Надежда" ще има и едно ниво с магазини и спортна зала. Илюстрация: Столична община

Сградата ще е на общо 5 нива – 4 за паркиране и едно за търговски обекти и зала за тренировки. Бъдещите магазини и залата ще са на партера. На последното ниво освен паркоместа трябва да има и открита спортна площадка.

Фасадата трябва да е опакована с принтиран трансперантен винил. За разлика от паркинга на пазара в "Ситняково" този ще има три отворени страни. Четвъртата – откъм близките жилищни сгради, трябва да е плътна. И при това съоръжение няма да са нужни системи за вентилация и климатизация.

mediapool.bg