Кламер БГ - Новини: Общините могат да получат пари за чистене в пандемията

Общините могат да получат пари за чистене в пандемията

България

|
Пон, 15 Юни 2020г. 16:21ч.
Общините могат да получат пари за чистене в пандемията

Кметовете на общини могат да кандидатстват за допълнителни средства за чистене на отпадъците в условията на коронавируса, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник.

Екоминистърът Емил Димитров ги е поканил да се възползват от възможността да получат част от събраните от самите тях пари за депониране на битовите отпадъци.

Приетите заради пандемията промени в Закона за здравето предвиждат предоставяне на общините до 30 на сто от събраните отчисления в регионалните екоиспекции под формата на такса за депониране на сметта.

Какъв е ресурсът, до който ще имат достъп общините, от ведомството не посочват.

Заявлението от общините трябва да съдържат информация за какво са им необходими средствата и да представи подробно описание на разходите.

Средствата ще се превеждат само след одобрение на екоминистъра.

Пари ще се отпускат само за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им. Също така средствата може да се използват за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, както и за третиране на такива отпадъци. Допустими са и разходи за поддържане на чистотата и дезинфекция на местата, предназначени за обществено ползване и осигуряване на оборудване за дезинфекция и безопасност на публичните пространства и местата за обществено ползване.

Контролът как са изхарчени парите ще се осъществява от директорите на регионалната екоинспекции, на чиято територия се намира общината.

mediapool.bg