Кламер БГ - Новини: Общината се готви да даде 13.5 дка от софийски парк за игрища за петанк

Общината се готви да даде 13.5 дка от софийски парк за игрища за петанк

България

|
Ср, 14 Юни 2023г. 14:46ч.
Общината се готви да даде 13.5 дка от софийски парк за игрища за петанк

И в момента изоставените от години катерушки в парка в кв.

Близо 13.5 дка от един от софийските паркове се кани да даде Столичната община за изграждане на игрища по петанк. Мястото е една от малкото зелени площи в кв. "Красно село". Местните хора от години чакат изоставените игрища там да бъдат ремонтирани, за да може възрастни и деца да ги ползват. Междувременно игрищата и катерушките и сега се ползват, тъй като други места за игра почти няма.

Решението за безвъзмездното предоставяне на общинската площ на Българската федерация по петанк трябваше да бъде гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет. То е внесено от представители на всички политически групи в съвета.

Теренът, който общината иска да предостави на Българската федерация попетанк за 10 години. Имотът е близо 13.5 дка и граничи с бул. България".

Под предложението за даването на терена безвъзмездно за 10 години са се подписали председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС), съветниците от ГЕРБ-СДС Анатоли Илиев и Татяна Георгиева, общинарят от "Демократична България" Веселин Калановски, Иван Таков от БСП и Владимир Митов от "Патриоти за София".

След спешна среща с жители на района, гласуването на предложението беше отложено.

Какво се предлага

Вносителите на доклада предлагат на федерацията по петанк да се даде терен в кв. "Хиподрума", който се намира до парка на квартала. В доклада е посочено, че имотът е почти 13.5 дка, а предназначението му е за "озеленяване, спортно-рехабилитационен център, подземен паркинг и обществена тоалетна". В момента на него има изоставено от години игрище за футбол, известно като "Кафеза", и няколко стари катерушки, които и сега се ползват за игра.

Някогашното игрище, известно като "Кафеза", не се поддържа от години. Сн. Mediapool

Жителите на "Хиподрума" и "Лагера" от години се надяват пространството да бъде ремонтирано, да се направят съвременни игрища за футбол и баскетбол, за да има къде да се спортува.

Вместо това обаче според общинските съветници там трябва да се играе петанк.

За повишаване на спортното майсторство

Предоставянето на терена на федерацията е мотивирано с това, че в страната има 13 клуба по този спорт, а 8 са в София. До момента те тренирали в парковете на града, а за постигане на високо спортно майсторство бил нужен специален център. На него щели да се провеждат и първенства от календара на федерацията, както евентуално и международни такива.

"Във връзка с нарастналите потребности за повишаване на спортното майсторство на националните ни отбори, както и за продължаване на започнатите инициативи е крайно необходимо създаването на постоянна спортно-тренировъчна база", пише в мотивите към доклада.

Планираният център по петак ще заеме по-голямата част от имота. Сн. Mediapool

Тренировки по петанк от години редовно се правят в градината зад Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Пространството, използвано там, е една алея. В "Хиподрума" обаче се предвижда да се направят 14 двойни игрища, трибуни, детска площадка и кучешка градинка.

Отлагане и обсъждане

По-късно председателят на Столичния общински съвет Георги Георгив обяви, че докладът ще бъде отложен заради създаденото напрежение. Решението идва след среща с хора от квартала. Другата седмица щяло да има и обсъждане на място в парка.

Георгиев определи като спекулация информацията, че федерацията по петанк ще получи над 13 дка. Искането на организацията било за 2.5 дка, а "в проекта за решение, както е по закон, е описан акта за общинска собственост, такъв, какъвто е". В доклада, който общинският съвет трябваше да гласува, не се споменава нищо за тези 2.5 дка. Записано е, че на федерацията се дава за безвъзмездно ползване целият имот от 13.5 дка.

"София е европейска столица, в която всички трябва да живеят в разбирателство и едновременно с възможности за спорт и активен начин на живот. Извинявам се на всички за причиненото неудобство", коментира Георгиев.

mediapool.bg