Кламер БГ - Новини: Обсъжда се изграждане на протонен център в столична онкоболница

Обсъжда се изграждане на протонен център в столична онкоболница

България

|
Четв, 11 Апр 2019г. 20:09ч.
Обсъжда се изграждане на протонен център в столична онкоболница

Университетската болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) иска да изгради протонен център, в който да се лекуват пациенти не само от България, но и от целия Балканнски полуостров. Това стана ясно в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия.

Протонното лечение се смята за бъдещето на лъчелечението, тъй като при протонната терапия рискът от увреждане на здрави тъкани е по-малък.

Инвестицията се оценява на около 40 млн. евро, като възможните варианти са финансирането да бъде от еврофондове и държавния бюджет. Проектът може да бъде завършен за около 2 години.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че засега двама потенциални инвеститори проявяват интерес към изграждането на протонен център. Български инвесститор се интересува от проекта, но първо иска да се изготви икономически анализ. Интерес е заявен и от Руската академия на науките, като руските учени са пресметнали, че е необходимо годишно да преминават около 3000 пациенти, а една процедура да струва 12 хил.евро.

По първоначални данни обаче у нас годишно могат да се лекуват с този вид терапия 600 души и ако бъдат изградени две зали постепенно би могъл да се достигне броя от 3000 пациенти.

mediapool.bg