Кламер БГ - Новини: Обновеният храм "Свети Харалампий" в село Богданлия отвори врати

Обновеният храм "Свети Харалампий" в село Богданлия отвори врати

България

|
Пон, 31 Окт 2016г. 16:03ч.
Обновеният храм "Свети Харалампий" в село Богданлия отвори врати

Храмът "Свети Харалампий" в село Богданлия, община Елин Пелин отбеляза с празничен звън своето обновяване в неделя. Освещаването на ремонта бе извършено със служба в храма и водосвет.

Над 300 души – местни жители и гости, присъстваха на прерязването на лентата за края на проекта от инж. Петя Златилова, председател на инициативния комитет по възстановяването. На откриването присъстваха кметът на община Елин Пелин – доц. Иван Симеонов и представителят на строителната фирма "Геострой" АД, извършила ремонта – инж. Вилислав Теофилов.

Строително-ремонтните работи по възстановяването на културното наследство са извършени за пет месеца с дарения от Геотехмин ООД и Геотрейдинг АД.

Храм "Свети Харалампий“ в с. Богданлия е обявен за паметник на културата с местно значение през 1996 г. През есента на 2014 г. е избран инициативен комитет за възстановяване на културнто наследство, като за целта е разкрита дарителска сметка. Задача на инициативния комитет е събиране на финансови средства, изготвяне на проект и извършване на необходимите дейности по възстановяване, ремонтиране и реставрация на църквата.

mediapool.bg