Кламер БГ - Новини: Реставрираните столични Хали ще звънят като Биг Бен

Реставрираните столични Хали ще звънят като Биг Бен

България

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 08:18ч.
Реставрираните столични Хали ще звънят като Биг Бен

Възстановеният часовник на халите вече ще звъни на всеки четвърт час Сн. Кауфланд България

Стиропор, боя, блокчета "Итонг" - това са изненадите, на които са се натъкнали реставраторите при връщането на блясъка на столичните Централни хали.

Емблематичната сграда беше купена от германската верига "Кауфланд". За нея това е първи обект в паметник на културата и голямо предизвикателство как ще се справи с реновацията.

"Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме четири задължителни стъпки - изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали", заяви Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България".

Той и ръководителите на екипа от реставратори представиха какво е свършено за половин година след началото на същинските дейности по възстановяване на оригиналния вид на сградата на Централните хали в София. Повод са завършените реставрационни дейности по две от фасадите на сградата.

Изненадите

Плановете на компанията са Централните хали да заработят отново през пролетта. Амбицията е това да стане за Великден, но рисковете са в скритите изненади, на които се натъкват.

Под прозорците е установено, че е залепен стиропор и блокчета "Итонг" с теракол, каза Панайот Панов от Регионалния исторически музей на София. Той няма обяснение защо това е направено при последния ремонт на Халите в края на ХХ и началото на ХХІ век от предишния собственик "Ащром".

Още по темата

Обновените Централни хали в София отварят врати напролет

19 октомври 2023 07:31

"В архива на Националният институт за недвижимо културно наследство нямаше запазена никаква документация за тази намеса", каза Панов.

Другата изненада по думите на д-р Румяна Дечева е боядисаната с бяла боя фасада на сградата. Нейното премахване е голямо предизвикателство. Причината - всички класически технологии се оказват безсилни и така се стига до използването на нова технология с насочването на специални частици. След това се преминава към консервация на варовика и на гранита, обясни тя.

"Така съхранихме следите на времето на тази 110 годишна сграда, което е най-ценното", коментира Румяна Дечева.

Направеното досега

Изцяло е подменена покривната конструкция, възстановена и укрепена е характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.

Покривът отново не е стъклен, така както е бил проектиран от арх. Наум Торбов. Изпълнен е от поликарбонат, както при предишната реставрация. Причината - изследванията са показали, че над 110 годишната конструкция няма да може да издържи натоварването на стъклото и конструкцията трябва да е лека.

Към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала. Премахнати са павилионите и терасите, които ги няма в оригиналния проект на арх. Торбов.

В момента се полагат близо 3000 кв. м подови плочки. Те са избрани след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Реставрираният ГЕРБ на София и часовникът Сн. Кауфланд България

Звън на всеки четвърт час

Проведена е реставрация и на двата часовника - външният и вътрешният. Външният часовник вече ще звъни на всеки четвърт час, а на кръгъл ще отброява часа, досущ като Биг Бен в Лондон, каза мениджъра на проекта инж. Ангел Димитров пред Mediapool.

Възстановяването на оригиналния фонтан във вътрешността на сградата по скиците на арх. Торбов ще е бижуто на сградата. Той ще бъде изработен от зелен мрамор.

Материалите, които се използват за ремонта на Халите, са същите като тези при реставрацията на световно значими сгради и обекти. Например - последно реставрирана със същите материали е египетска гробница, каза Панайот Панов.

Още по темата

"Кауфланд България" купи софийските хали за близо 35 млн. лв.

23 август 2022 20:27

Зона за археология и история

В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен. Там ще бъде изградена интерактивна зона за археология и история.

Планира се и да има постоянна експозиция с фотоси с различните етапи, през които са минали Централните хали. Сградата е изглеждала по един начин до средата на 40-те години на ХХ век. По времето на социализма са изградени масивни, вътрешни преградни стени, които нарушават свободното пространство. След ремонта в началото на 80-те години на ХХ век целият замисъл на арх. Торбов отива на кино, защото Халите започват да приличат на супермаркет от времето на развития социализъм.

Основната цел на реконструкцията на Халите е да се върне духът на мястото, а сградата да се запази за бъдещите поколения.

Българските производители

След приключването на ремонтните дейности над 170 български доставчици на основни категории храни, като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата.

Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики. Тя гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.

Още по темата

Изобилие от български стоки в Халите обещава новият стопанин на сградата

14 декември 2022 07:21

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната с над 10 000 заглавия.

На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на "Кауфланд България" за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница.

mediapool.bg