Кламер БГ - Новини: Ново предложение - Перник ще има вода само нощем

Ново предложение - Перник ще има вода само нощем

България

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 15:21ч.
Ново предложение - Перник ще има вода само нощем

Водният режим в Перник е неизбежен, но е възможно да не е толкова драстичен. Това стана ясно след спешна среща в града по проблема с липсата на достатъчно вода в язовир "Студена", който снабдява града.

Новоизбраният кмет на града Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за спиране на снабдяването. Първоначалното предложение беше вода в града да има само за по 6 часа на ден - от 16 до 22 часа. Сега се предлага снабдяването да се осигурява за времето от 20 до 8 часа или за 12 часа на денонощие. През деня водата ще се спира.

Все още не е известно обаче дали режимът ще бъде въведен на 18 ноември, както беше обявено предварително. Предстоят да се правят разчети и се обсъждат редица варианти.

Обсъждат се още и различни възможности за директно водоснабдяване от пречиствателната станция. Търси се и помощ от аварийни екипи от цялата страна, за да подпомогнат ВиК дружеството в Перник, което не може да се справи в тази ситуация само, а има нужда от помощ от държавата.

На съвещанието е решено да се търсят и варианти за допълнително водоснабдяване като довеждането в язовир "Студена" на вода от язовир "Долна Диканя", ако качеството на водата позволява това, увеличаване на водоподаването от Владайския канал, както и разконсервиране за евентуална експлоатация на водохващане, намиращо се в пернишкия квартал "Дараците", съобщи БНР.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че е проведен разговор с премиера Бойко Борисов, който е обещал съдействие за предотвратяване на евентуална хуманитарна криза, включително и със средства за доокомплектоване на ремонтираната в момента пречиствателна станция.

Темата е обсъждана и на заседанието на правителството в сряда. От правителствената пресслужба разпространиха част от стенограмата от събирането на Министерския съвет. От нея става ясно, че министърът на регионалното развитие Петя Аврамова е създала работна група, "която да анализира на място през цялата година, 2019 г., притока и оттока от язовира, работата на ВЕЦ-а, консумацията, както и ремонтните дейности, които извършваме и които се извършват от водолази под вода на язовирната стена". Именно ремонтът на стената, използването на вода от язовира за водноелектрическата централа са сочени от хора в града като причина за малкото вода в язовир "Студена".

Въпросната работна група трябвало да излезе с доклад до 10 дни, който ще включва и "предложения за решения на въпроса", казва Аврамова.

"Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това предложение, което има, да се докара от резервен язовир вода. Важно е да работите в пълен синхрон и в координация с местните власти, за да се реши въпросът максимално бързо", отговаря Борисов.

mediapool.bg