Кламер БГ - Новини: Нови 165 заразени с Covid-19 и нови огнища около Пловдив

Нови 165 заразени с Covid-19 и нови огнища около Пловдив

България

|
Четв, 02 Юли 2020г. 13:30ч.
Нови 165 заразени с Covid-19 и нови огнища около Пловдив

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие са 165 от направени близо 2900 теста.

Така общият брой на заразените от началото на епидемията досега премина 5100 души.

С изключение на 28 юни, когато бяха направени много по-малко тестове, вече девети ден броят на новооткритите позитивни случаи е над 100, като новозаразените за изминалото денонощие са само с един човек по-малко от рекорда от 25 юни.

Активните случаи са 2200, а за лечение в болница са настанени 446 пациенти. От тях 32-ма са в интензивно отделение. Излекуваните през изминалото денонощие са 46, а починалите са двама. Така общият брой на загубилите живота си след заболяване от коронавирус става общо 232 души.

Най-много нови случаи по области отново има в София - 46. В останалите области броят на заразените е в Пловдив - 33, Русе - 6, Смолян - 9, Кюстендил - 9, Варна - 12, Благоевград - 11, Бургас – 7.

Нови огнища: Шивашки цех в Кричим и военното поделение в Асеновград

Големият брой новозаразени в Пловдив се дължи на две новооткрити огнища – в шивашки цех в Кричим и военното поделение в Асеновград. 18 работнички от шивашки цех в Кричим са сред новите 33-ма заразени в Пловдив и областта за денонощието, съобщи областният управител Дани Каназирева. Цехът е затворен и там се извършва пълна дезинфекция. Тествани са всички 76 работещи в него като се очакват и останалите резултати.

"Цехът е затворен, поставен е под карантина. За 14 дни няма да работи. Изследвани са общо 76 работника, като 18 са положителните проби. Най-вече са от община Кричим работниците. Другите са от Устина, Стамболийски и

Перущица, но, пак казвам, здравословното им състояние е добро. Няма симптоми, нямаме хоспитализирани. Сега предстои и се извършват епидемиологичните проучвания, така че ще бъдат връчвани предписания на всички контактни. Предстои много сериозна работа, за да бъдат обхванати абсолютно всички контактни лица и да бъдат поставени под задължителната 14-дневна карантина", обясни Каназирева, цитирана от БНР.

Пробите са направени по инициатива на собственика на фирмата, след като миналия петък бе съобщено за първи случай на жена, която работи в цеха.

Четирима военнослужещи от поделението в Асеновград са също сред новите случаи. Един от тях е от Асеновград, а трима са от Пловдив. Четиримата мъже

са контактни на първия заразен от поделението.

10 работещи в Спешна-помощ в Русе са карантинирани

Десет служители на Спешна помощ в Русе са поставени под карантина като контактни лица, след като е потвърден случай на Covid-19 за тяхна колежка.

В момента Центърът за спешна и неотложна медицинска помощ в Русе трябва да работи с 11 човека по-малко, което затруднява графика на смените.

"Това е предписание на РЗИ. Не са със симптоми. Нито един от тях няма оплаквания", каза директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова и допълни, че се е опитала да разговаря с колегите си от Регионалната здравна инспекция и да им обясни сложната ситуация, но не е получила разбиране.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова беше категорична, че заповедта на министъра е ясна и точна и няма такъв вариант.

На служителите от Спешна помощ не са правени никакви тестове, а карантината им е наложена със задна дата.

mediapool.bg