Кламер БГ - Новини: Нова агенция този път за "Безопасност на движението по пътищата"

Нова агенция този път за "Безопасност на движението по пътищата"

България

|
Ср, 30 Ян 2019г. 18:11ч.
Нова агенция този път за "Безопасност на движението по пътищата"

Правителството прие постановление за създаване на поредната държавна агенция този път за "Безопасност на движението по пътищата". Тя ще е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов, защото ще бъде към Администрацията на Министерския съвет. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Агенцията ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата у нас. Предвижда се тя да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на движението по пътищата към настоящия момент, е посочено в съобщението.

Специализираното звено ще събира данните и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки.

Наред с това ще организира сътрудничеството с висши училища и научни организации за осъществяване на научноизследователска дейност, ще провежда информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди, се казва още в правителственото съобщение.

С изграждането на агенцията беше натоварена бившия зам.-министър на регионалното развитие в третия кабинет на ГЕРБ – Малина Крумова. Очакванията са тя да оглави новата структура.

В момента страната ни е начело по загинали на пътя в Европа - 96 на 1 млн. души, като преди нас е само Румъния. През последните години средно около 700 души намират смъртта си по пътищата на България сочат данните на КАТ. Затова изпълнението на целта заложена в Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, т.нар. Визия нула от 388 загинали през 2020 г. изглежда непостижима.

mediapool.bg