Кламер БГ - Новини: Нинова прави "ляво-център-патриотичен фронт"

Нинова прави "ляво-център-патриотичен фронт"

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 16:30ч.
Нинова прави "ляво-център-патриотичен фронт"

Нинова прави

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ прави нов "ляво-център-патриотичен фронт". Социалистите са организирали среща с 16 други формации, с които да се обединят.

Става дума за партии, с които БСП си е сътрудничила на провелите се местни избори и имат избрани общи кметове и общински съветници и формират мнозинства в общинските съвети по места.

"Тоест това вече е изпитано партньорство. Стъпвайки на този опит, сме се събрали да разговаряме как да го продължим и как да направим един голям фронт ляво-център-патриотичен", добави Нинова.

Сред поканените за нов фронт са партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", "Българската пролет" на ексдепутата от НФСБ Велизар Енчев ,

"Партия на зелените", "Правото", "Български социалдемократи", МИР на Симеон Славчев, "Движение за социален хуманизъм", "Съюз за отечеството", както и "Екогласност".

На срещата обаче не са били поканени представители на "Левицата", състояща се от напуснали БСП политици като Мая Манолова и Татяна Дончева. Именно тази формация и БСП бяха част от коалицията, която издигна стигналата до балотаж за кмет на София бивша синдикалистка Ваня Григорова.

Нинова обясни решението да не кани "Левицата" с това, че "на тези избори в повечето райони те се явиха като опоненти на БСП". "Даже нещо повече – използваха наши кадри, бъркаха се в наши структури, така беше в Шумен, Сливен, Смолян, Видин, и като че ли бяха съсредоточили кампанията си повече срещу БСП", допълни тя.

mediapool.bg