Кламер БГ - Новини: Нинова: Борисов тръгва по моя път в партията си, но може би е късно

Нинова: Борисов тръгва по моя път в партията си, но може би е късно

България

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 12:23ч.
Нинова: Борисов тръгва по моя път в партията си, но може би е късно

Според лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов го е яд, че на местните избори някои хора са се обединили срещу неговото управление.

"Изпуска си нервите, говори обиди персонално към хора, това не е политика. Това показва страх, безсилие и яд", каза тя пред бТВ във вторник.

Нинова коментира и идеята на Борисов ГЕРБ да не издига повече от три пъти един и същи човек за кмет. По думите ѝ премиерът тръгва по нейния път, но "не стига до край и може би е късно“. "Аз тръгнах по този път преди три години и си нося тежкия кръст. Борисов каза: "Ще наложа мандатност за кметове". Ние наложихме тази мандатност преди три години за депутатите", изтъкна Нинова. След което добави, че в БСП са наложили мандатност и при председателя - нещо, което Борисов не е направил, защото "иска да бъде вечен".

Според Нинова ниската избирателна активност е шамар за всички партии.

Тя повтори тезата си от предишните дни, че на тези избори гласове са се купували "агресивно, арогантно и открито". Попитана дали има доказателства за твърденията си, тя отговори, че работа на полицията е да намери доказателства, а партиите само подават сигнали.

"За да купуваш гласове трябва да имаш ресурс, а ресурсът е в управляващата партия. Бизнесът, който се включи активно в тези избори на страната на управляващите, го прави, защото е зависим от тях. Ние се изправихме с 1 лв. субсидия (на глас - бел. ред.) срещу милионите на властта", добави тя.

Нинова определи местните избори като трудни за БСП, но с добър резултат. Тя призна, че левицата не е спечелила позиции в големи градове като София, Пловдив и Варна, но отбеляза, че ГЕРБ губи в Ямбол, Благоевград и Банско. По думите ѝ обаче не това е важното и диалогът не трябва да се измества в тази посока.

"Знам кое ги боли ГЕРБ - че надпартийни кандидати събират повече подкрепа, извън БСП. Сериозните неща за изборите са ниската избирателна активност, недействителните бюлетини и апатията у хората. В София БСП и Мая Манолова вървят заедно, защото тя е кандидатът, който подкрепихме. Гласовете за листата показват двойно увеличение на резултата – от 7 ще имаме 15 общински съветници, това е партийният вот. Вотът, който Мая събира, акумулира и допълнителна енергия", каза Нинова.

След балотажа тя била говорила с Манолова по телефона. В разговора обаче не станало дума за плановете за бъдещето на бившия омбудсман. "Не мога да гадая какво ще прави - нова партия, или ще се върне в БСП. Предпочитам да коментирам действия, а не думи", добави Нинова.

mediapool.bg