Кламер БГ - Новини: Най-много сигнали за търговия с вот има за ГЕРБ и ДПС

Най-много сигнали за търговия с вот има за ГЕРБ и ДПС

България

|
Нед, 02 Окт 2022г. 20:46ч.
Най-много сигнали за търговия с вот има за ГЕРБ и ДПС

Най-много сигнали за търговия с вот има за ГЕРБ и ДПС

"Тенденцията основните партии, срещу които имаше сигнали за купуване на вот и съответно образувани производства, са тези познати вече от предишните избори - ГЕРБ и ДПС".

Това каза пред бТВ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той посочи, че от 74 образувани производства, преобладаващият брой касаят именно ГЕРБ и ДПС.

По думите на Демерджиев има няколко сигнала срещу БСП и един за "Продължаваме промяната". По него е образувано производство, подчерта вътрешният министър.

С удовлетворение мога да кажа, че МВР се справи със задачата да организира честни избори", добави той.

Министърът каза още, че е имало известна ескалация на сигналите и на случаите в последните дни, но според него те са били овладени. "Работихме по всички тях, образуваха се съответното досъдебни производства и изборният ден мина спокойно, без да има сериозни нарушения", смята той.

Междувременно от МВР съобщиха, че в деня на изборите към 19:00 часа са получени 135 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Общо шест са образуваните производства за престъпления против политическите права на гражданите, като от тях четири са бързи и две – досъдебни.

На територията на страната за извършени престъпления на изборния процес са задържани общо 84 души и са съставени 2018 предупредителни протокола.

mediapool.bg