Кламер БГ - Новини: Набират средства за лечение на моряк от Варна

Набират средства за лечение на моряк от Варна

България

|
Ср, 04 Ноем 2015г. 06:40ч.
Набират средства за лечение на моряк от Варна

ivan-andonovБлаготворителен концерт „Да спасим Иван“ набира средства за лечението на моряка Иван Андонов. Той е на 41 години и е капитан на кораб. Радва се на щастлив брак и две прекрасни дъщери – на 11 и 6 години, пише Монитор. Инициативата в негова подкрепа е на близки и приятели, които му съдействат да събере нужните средства за скъпа операция в Германия. Те са организизрали и благотворителен концерт , насрочен за 15 ноември от 17 часа в Двореца на културата и спорта във Варна за набиране на средства.

На сцената на зала „Конгресна“ в подкрепа на Иван ще излязат Орлин Павлов, „Тутурутка“, рок група „Бумеранг“, солистът на Варненската опера Валерий Георгиев, Бънджи сингърс, Стар денс, фолклорна формация „Феномени“ и още много изпълнители от морската столица. В концерта ще участва и 11-годишната изпълнителка Моника Парушева. Предвиден е вход от 5 лв., но всеки, който желае, може да дари и по-голяма сума. Организиран е и благотворителен базар, на който ще могат да се купят книги, играчки и сувенири.

Животът на Иван се преобръща преди 5 години. Тогава той напипва бучка на шията си, на която първоначално не обръща сериозно внимание. С времето образуванието започва да се уголемява и притиска сънната артерия и носоглътката, а Иван започва да има проблеми с дишането. Случвало се е да се буди нощем и да не му достига въздухът, а съпругата му да го изправя, за да се нормализира състоянието му. От лекарите по-късно разбира, че страда от изключително рядко заболяване Шваном (тип В) – тумор на периферните нерви с необичайно местоположение и размери, които застрашават живота му.

Следват две операции през 2014 година, но лекарите така и не успяват да отстранят изцяло тумора. За да може да говори и да диша добре, му е поставена тръба в трахеята. Никой от специалистите у нас обаче, не се наема да продължи с операциите. Единственото решение е спешно оперативно лечение, каквото предлага клиника в Хановер, Германия. От там му дават 90% шанс за пълно възстановяване.

Сумата на операцията обаче е 50 000 евро и е непосилна за семейството му. Отделно ще трябват и средства за път, както и за престой в лечебното заведение. До момента по разкритите дарителски сметки на името на Иван са постъпили 11 075 долара и 2 506,10 лева.

Средства се набират и чрез Фейсбук-кампания, организирана от неговите близки и приятели. Тези, които имат възможност и желаят да помогнат на един българин отново да се върне към живота и да бъде опора на двете си красиви дъщери, могат да ползват дарителските сметки на името на Иван Андонов Здравков в Обединена българка Банка – UBBSBGSF

BG63UBBS80021448290410 – в евро и BG72UBBS80021112888110 – в щатски долари.

Maritime.bg – България