Кламер БГ - Новини: НАП не може да провери Nexo, защото е регистрирана в Швейцария

НАП не може да провери Nexo, защото е регистрирана в Швейцария

България

|
Четв, 19 Ян 2023г. 18:58ч.
НАП не може да провери Nexo, защото е регистрирана в Швейцария

НАП не може да провери Nexo, защото е регистрирана в Швейцария

Мащабното разследване, инициирано от прокуратурата, срещу криптобанката Nexo се натъква на неочаквани препятствия. Оказва се, че данъчните няма как да ревизират Nexo, а Сметната палата не може да проверява работодателите на дарителите на политическите партии.

"Nexo е швейцарска фирма, тя е регистрирана в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери в Швейцария каквато и да е фирма", обяви на изслушване в бюджетната парламентарна комисия в четвъртък изпълнителният директор на данъчната агенция Борис Михайлов. Преди това той декларира, че няма конфликт на интереси по случая, въпреки че е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа според имуществената си декларация.

Акцията срещу Nexo започна миналата седмица с обиски в София. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че обвинения за участие в престъпна група са повдигнати на четирима души.

Междувременно казусът с Nexo се завъртя за сериозна политическа употреба. След обвинения на ГЕРБ "Да, България" призна, че 15 служители на Nexo са дарили по 20 000 лв. на движението. Сумите са декларирани пред Сметната палата, а това е публична информация. "Биволъ" пък съобщи, че бащата на един от основателите на криптобанката е бил съдружник през 90-те години с експремиера Бойко Борисов и е бил и агент на Държавна сигурност.

От компанията отрекоха всички обвинения. Те намекнаха, че прокуратурата е некомпетентна, защото не познава бизнеса им. Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че институцията е готова да работи по такъв тип престъпления, а делото било уникално в световен мащаб.

Дарителите на "Демократична България", които са били служители или в момента работят в Nexo, вероятно ще бъдат обект на данъчна проверка във връзка с разследването, стана ясно от думите на Михайлов, който отговори на депутатски въпрос дали приходната агенция възнамерява да назначи подобни проверки.

Борис Михайлов декларира, че приходната агенция прави всичко в правомощията си по казуса. "Пак ще се позова на данъчната тайна, но във всички положения правим всичко необходимо, за подпомогнем досъдебния процес, тоест приемете го като "да", поясни шефът на данъчната агенция.

Сметната палата обаче няма как да провери физическите лица дарители. Председателят на одитната институция Цветан Цветков заяви, че тя ще вземе под внимание медийните публикации по темата при проверките си на финансирането на партиите. "Тъй като това е едно от задълженията на нашите одитори, когато се разполага с информация, тя ще бъде разгледана и изследвана", каза Цветков.

Сметната палата обаче няма правомощия да разследва работодателите на физическите лица, които са дарили средства на определена политическа партия.

Паралелно случаят бе засегнат и по време на изслушване на главния прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия в парламента.

ДПС зададе въпрос за Nexo, а Гешев направи уговорката, че има информация, защото му е искано интервю от Франс прес и имал разрешение от наблюдаващия прокурор да изнесе част от данните.

"Българската прокуратура не се занимава с разследване на финансиране на партии и политици", каза Гешев, и допълни, че в България няма закон за лобизма.

Разследването за Nexo е започнало през септември миналата година. Той коментира, че се правят инсинуации, че моментът на акцията е избран заради третия мандат, но добави, че през последните години България непрекъснато е или преди избори, или след избори, или в предизборна кампания, а прокуратурата не можело да се съобразява с това.

Гешев посочи, че се работи с международни партньори и "всичко това е започнало в САЩ". Прокуратурата щяла да иска финансиране на скъпите експертизи от правителството, а помощ ще се търси от международни одиторски фирми.

"Това, което не знаете, е, че в следващите дни ще се свържа с главния прокурор на Ню Йорк. Разчитаме на помощ от нашите партньори и да получим информация за пострадали лица, ако има такива", каза още той.

"По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие", добави Гешев. Той посочи, че всичко, което поискат американските власти, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата действа в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай.

Категорично са установени 23 транзакции от руска криптоборса "Транзекс" след 5 април, когато са наложени санкциите. Има транзакции към Иран. Махмуд Айеш (свързан с "Хамас") – две транзакции.

Засечени били трансфери към лични сметки на част от обвиняемите лица, каза Гешев.

Той сподели и любопитен детайл. Каза, че видял как някои от адвокатите на обвинения в шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов били от същата кантора, която защитавала обвиняеми от Nexo. "Обърквам се нещо, почвам да се притеснявам, всичко може да е случайно, може да е конспирация, може аз да си въобразявам", каза главният прокурор.

mediapool.bg