Кламер БГ - Новини: Мутафчийски ще предложи по-строги антивирусни мерки по Великден

Мутафчийски ще предложи по-строги антивирусни мерки по Великден

България

|
Пет, 10 Апр 2020г. 21:57ч.
Мутафчийски ще предложи по-строги антивирусни мерки по Великден

Потвърдените случаи на коронавирус в България станаха 635. През днешния ден са установени още 11 положителни проби за вируса. От тях 7 са в София, 3 във Велико Търново и 1 в Смолян, съобщи Министерството на здравеопазването.

В болница са 231 от заразените.

Починалите се увеличиха с един и вече са 25. В петък в областната болница в Сливен е починала 44-годишна жена, при която е бил потвърден Covid-19. Тя е страдала от хронична бъбречна недостатъчност, хипертония и анемия. Пациентката е била на хемодиализа от девет години.

Тротоарите са пълни

Установените случаи на коронавирус в четвъртък бяха 13, съобщи сутринта ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

И сутринта, и късно вечерта в петък той заяви, че мерките, въведени в страната са правилни, но хората са започнали да излизат повече навън. За това Мутафчийски смята да предложи на правителството по-строги ограничения покрай Великден. Сред тях е задължително носене на маски, както и по-строг контрол върху събирането на хора.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", коментира той пред БНТ.

По-рано през деня Мутафчийски коментира, че намаляващият брой на случаите през последните дни означава, че мерките у нас са взети навреме и са правилни. Той посочи, че опитът на Китай сочи, че след две седмици прилагане на навременни мерки броят на случаите намалява с около 70%.

Мутафчийски обаче за пореден път разкритикува, че улиците у нас били пълни. Според него това със сигурност ще се отрази на картината на заболевамостта в някакъв момент.

"Тротоарите са пълни, това е много тревожна тенденция на фона на всички останали държави", заяви той.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев официално удължи прилагането на ограниченията за борба с коронавируса до 13 май, когато засега изтича извънредното положение в страната.

Тестове в Банско - другата седмица

Масовото тестване в Банско се очаква да започнат следващата седмица, каза още Мутафчийски. От думите му стана ясно, че фирмата-доставчик е обещала тестовете да са у нас в понеделник или вторник. В момента се мисли как да се организира изследването, каза още Мутафчийски. Той подчерта, че местната власт и здравната инспекция били изненандани от искането на националния щаб за броя на хората, които трябва да се тестват. Изключително много са заведенията и хотелите, които са били посетени от хора, заразени с коронавирус, обясни шефът на ВМА. Регистрираните през последното денонощие 13 нови случая нямат общо с курортния град, който бе поставен под пълна карантина за две седмици.

ЕК мисли като нас

До момента в България са направени над 18 500 теста, каза още Мутафчийски. Той допълни, че вчера бил получен отговор от кабинета на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в който се посочвало, че изследванията трябва да се правят по начина, по който действат българските власт. Към момента практиката в България е да се тестват само хората със симптоми, контактните им от първа линия и рискови групи.

Мутафчийски обясни, че получил писмо от гражданин, който разказвал, че се е уморил да слуша за масово тестване на населението. Според него в световен мащаб били направени около 12 млн. теста при над 7 млрд. души население. Мутафчийски каза, че е проверил и сметката била вярна.

mediapool.bg