Кламер БГ - Новини: Морска мина е обезвредена край Камчия

Морска мина е обезвредена край Камчия

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 11:31ч.
Морска мина е обезвредена край Камчия

Сн. ВМС

Българските Военноморски сили (ВМС) обезвредиха плаваща морска мина в района на Камчия. Сигналът за нея е получен в четвъртък от търговски кораб. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия.

"След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна", съобщават от ВМС.

До мястото отима и бързоходен катер. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

"Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства", уверяват от ВМС.

mediapool.bg