Кламер БГ - Новини: Морето от прокурорска любов продължава да залива Иван Гешев

Морето от прокурорска любов продължава да залива Иван Гешев

България

|
Вт, 30 Юли 2019г. 18:41ч.
Морето от прокурорска любов продължава да залива Иван Гешев

Стотици прокурори, следователи и съдебни служители се присъединиха във вторник към стройните редици от подкрепящи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Обвинителите от Русе са най-остри и осъждат опитите за оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет чрез "улични протести и нарушаване на обществения ред".

"Членовете на Пленума на ВСС трябва да имат възможност да изразят своята воля по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск, посредством организирани на улични протести и скандирания срещу кандидатите", обясняват русенските прокурори. Те все пак са допуснали малка грешка, защото в процедурата няма "кандидати", а само един кандидат – Иван Гешев.

Колегите им от Ямбол смятат, че прокурор Гешев може да бъде "гарант за независимостта на съдебната система и в частност на прокуратурата". Националната следствена служба също подкрепя кандидата. Следователите напомнят, че Иван Гешев е бил техен колега в продължение на десет години и се надяват, че ако стане главен прокурор, той ще използва пълноценно техните възможности.

В подобен дух са становищата за Гешев от Велико Търново, Стара Загора и Софийската окръжна прокуратура. Само за един ден заместник-главния прокурор получи подкрепата на над 1000 магистрати и съдебни служители.

Писмата за Гешев започнаха да се изсипват от прокуратурите в цялата страна още в петък. Първо от Пловдив, после от Варна, после от Разград, Исперих, Кубрат, Силистра, Стара Загора, Видин, Бургас и други.

През последните дни прокуратурата е мобилизирана да демонстрира, че е единна зад кандидатурата на Иван Гешев. Завалелите от всички краища на България декларации и тяхната стилистика напомнят времената на зрелия социализъм, а прокурорите са впрегнати да го подкрепят преди да са му видели концепцията.

Подкрепата си за него засвидетелства и правителството в лицето на правосъдния си министър Данаил Кирилов. Ден след номинирането на Гешев той повтори, че няма да се възползва от правомощието си да номинира кандидат за главен прокурор, а по адрес на издигнатата кандидатура заяви: "Това е верният избор, правилното решение е продължаването на тези действия, които се виждат през последните години".

Освен управляващата партия (чрез Кирилов), още две политически сили изразиха позиция за номинацията на Гешев. Едната е "Демократична България", която организира протест срещу него. Другата бе ДПС чрез Йордан Цонев, която одобри Гешев. Прокурорите обаче явно не смятат изразената политическа подкрепа за Гешев като опит за намеса в независимостта им.

mediapool.bg