Кламер БГ - Новини: Млади таланти получиха над 53 хил. лв. от "жълти стотинки" за олимпиади

Млади таланти получиха над 53 хил. лв. от "жълти стотинки" за олимпиади

България

|
Четв, 29 Юни 2023г. 15:23ч.
Млади таланти получиха над 53 хил. лв. от "жълти стотинки" за олимпиади

Младите таланти получиха чека за подготовка и участие в олимпиади по природни науки, сн.

Младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика, химия и млади физици получиха над 53 хил.лв. за участие в международни състезания. Това се случи в рамките на финала на десетото юбилейно издание на Операция "Жълти стотинки" - най-дългосрочната дарителска инициатива на "Виваком", която подкрепя социални каузи за деца и младежи.

Отделените от български граждани "жълти стотинки" в специални каси, разположени в над 50 търговски обекти, или дарени чрез SMS тази година са 43 221 лв., към които телекомът прибавя 10 хил. лв. заради юбилея на инициативата. С парите олимпийските отбори по природни науки ще могат да се подготвят и да участват в международните състезания.

"Това е инвестиция в младите хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и на научните постижения на страната ни. Българските ученици всяка година печелят медали в конкуренция със стотици от най-добрите гимназисти в света. Само за 2022 г. нашите олимпийци са спечелили 11 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медали в най-престижните световни състезания и това е не само повод за гордост, но и показател за потенциала на следващото поколение таланти" каза на церемонията в четвъртък Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Той изрази надежда, че младите олимпийци ще постигнат още много успехи на предстоящите силни турнири.

Това не е първият път, в който младите олимпийци по природни науки получават финансиране от кампанията.

"За десетте издания на инициативата заедно събрахме и дарихме над 790 000 лева, с които подпомогнахме социално значими каузи за деца и младежи. Операция "Жълти стотинки" е пример, за това как обединени в своите усилия компании, медии и общество, могат да правят изключителни неща и да променят живота на деца в неравностойно положение към по-добро или да подкрепят младите хора в разгръщането на техните таланти", коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком". Той отбеляза, че дарителството е устойчива традиция в телекома и за последните 12 години неговите дарения доближават 5.6 млн. лв. за различни каузи и инициативи.

С "жълти стотинки" от 2020 г. досега са финансирани създаването на първия Център за деца с дислексия и аутизъм, изградени са два центъра за временно настаняване от семеен тип за изоставени бебета по проект на фондация "Надежда за малките", както и две наблюдавани жилища за временен подслон на младежи, напуснали домовете за сираци – проект на Фондация за социална промяна и включване. Подпомогнато е и функционирането на "Център за Надежда" за деца с множествени увреждания в София – проект на фондация "I can too".

Инициативата обединява бизнеса, медиите и обществото около социално значими каузи, които имат нужда от финансова подкрепа, така че да наберат популярност и да станат самостоятелни и разпознаваеми, за да продължат да се развиват устойчиво в бъдеще, отбелязват от телекома.

mediapool.bg