Кламер БГ - Новини: Министерството на културата най-накрая се зае с ремонта на бившия Софийски нотариат

Министерството на културата най-накрая се зае с ремонта на бившия Софийски нотариат

България

|
Пон, 09 Окт 2023г. 16:54ч.
Министерството на културата най-накрая се зае с ремонта на бившия Софийски нотариат

Сградата на Софийския нотариат се руши от години. Сн. Архив

Министерството на културата най-накрая задвижи първия етап от ремонта на сградата на бившия Софийски нотариат в центъра на столицата. Обявена е обществена поръчка за инвестиционно проектиране и упражняване на авторски надзор. След тази процедура би трябвало да се изготви проект за ремонт, а след това да се избира и изпълнител.

Зданието, което е паметник на културата, се руши от години. През 2015 г. то беше дадено на КПКОМПИ. Години по-късно обаче комисията се отказа от него и реши да го върне на правителството. През 2020 г. Министерският съвет реши сградата да се управлява от Министерството на културата, което до момента не е направило нищо, за да я ремонтира. От миналата година сградата, която се намира на бул. "Патриарх Евтимий", е покрита с платна, които би трябвало да предотвратят инциденти с падащи елементи и мазилка.

Освен проекти за тази сграда поръчката включва инвестиционно проектиране и авторски надзор за още две сгради в столицата и една в Созопол. Другите здания в София са сградата на бул. "Княз Александър Дондуков" 16, в която се помещаваше Националният институт за недвижимото културно наследство и сградата на ул. "Леополд Седар Сенгор" № 1 (бивша ул. "Монтевидео" 21), която към момента се използва от Специализиран Институт на франкофонията по администрация и мениджмънт.

В поръчката е включен и проект за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия (Военноморско училище) на остров Св. св. Кирик и Юлита в Созопол. Това здание също се руши от години.

mediapool.bg