Кламер БГ - Новини: Мечка поплува в басейн край сопотския лифт

Мечка поплува в басейн край сопотския лифт

България

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 17:56ч.
Мечка поплува в басейн край сопотския лифт

Мечка поплува в басейна на долната станция на сопотския лифт. Това се разбра от видео, пуснато на фейсбук страницата на "Лифт Сопот".

"Новина! Новина! Вижте кой ни е на гости и не е разбрал, че басейнът на Lift Sopot е затворил за сезона. Кой плува с удоволствие без билет", пише в поста с видеото.

В друг пост на страницата се казва, че от горското стопанство в Карлово искали "да приспят" мечката, тъй като е опасна за кошерите и имуществото на гражданите в района. От "Лифт Сопот" са предложили при необходимост да финансират операция по залавяне и преместване на мечката, за да се запази животът ѝ. За това е пусната и петиция.

От Изпълнителната агенция по горите съобщиха на сайта си, че "въпросът с отстрела" на мечката-плувец "категорично не е поставян и обсъждан". Била назначена междуведомствена комисия, "която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място". Допълва се, че разрешение за отстрел на мечки се давало само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

"В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното", пише в съобщението.

mediapool.bg