Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност

Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност

България

|
Съб, 05 Окт 2019г. 12:31ч.
Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност

Сливенските медицински сестри остават в стачна готовност до края на октомври. Това обявиха здравни специалисти по време на протест пред сградата на Многопрофилната болница ”Д-р Иван Селимински“ в събота. Те продължават да настояват държавата да увеличи заплатите им до две минимални за страната и искат промяна в Закона за съсловните организации. Към момента заплатите в болницата са между 800 до 850 лева, съобщи БНР.

Организаторът на протеста - медицинската сестра Надежда Маргинова обясни, че след като бъде регистриран Синдикатът на българските медицински специалисти, ще преминат към ефективни стачни действия.

"И ако продължават така да неглижират и както се разбра, да се подиграват с нашите надежди и очаквания, това е следващата стъпка", каза тя.

Преди два дни стана ясно, че кабинетът не е изпълнил обещанието си да отпусне 50 млн. лева допълнително, за да достигнат сестринските заплати минимумът от 950 лева, заложен в колективния трудов договор. Вместо това са отпуснати само 6 млн. лева и се е разчитало до заплатите на сестрите да достигне нещо от ръста в цените на клиничните пътеки с 50 млн. лева от резерва на НЗОК.

Колективни оставки и напрежение има и на сестри от болницата в Карлово, които също са в преговори с ръководството на болницата.

Медицинските сестри в Сливен настояват и за промяна на категорията на положения труд.

"Смятаме, че нощния труд, вредната среда, напрежението, в което работим, заслужават да ни променят категорията на труд", заяви Маргинова.

Като следваща крачка за уреждане на социалните придобивки предстоят преговори с работодателя за увеличаване на нощния труд в областната болница от един лев на час на три лева.

По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че не е възможно искането на медицинските сестри за две минимални заплати да бъде удовлетворено, тъй като така техните заплати ще станат по-високи от някои основни лекарски заплати и посъветва протестиращите да преговорят с ръководствата на болниците, които са техни работодатели.

mediapool.bg