Кламер БГ - Новини: Медици от психиатричната болница в Раднево настояват за охрана след инцидент с агресивен пациент

Медици от психиатричната болница в Раднево настояват за охрана след инцидент с агресивен пациент

България

|
Пон, 26 Юни 2023г. 17:06ч.
Медици от психиатричната болница в Раднево настояват за охрана след инцидент с агресивен пациент

Държавната психиатрична болница в Раднево

Лекарите и медицинският персонал в Шесто мъжко отделение на най-голямата Държавна психиатрична болница у нас в Раднево са подали молби за напускане след инцидент с агресивен пациент. Те настояват за назначаването на сериозна охрана, в противен случай ще напуснат. Това съобщи за БТА д-р Иван Добринов, началник на отделението. Проблемът с липсата на охрана е от повече от 10 години.

Инцидентът е станал с пациент, който е докаран от полицията за лечение. Той е нападнал персонала на отделението. Работещите са преживели унижение с директна заплаха за техния живот и живота на останалите пациенти, както и много обиди.

След намесата на полицията агресивният пациент е временно успокоен, малко след това обаче, той е изблъскал санитар на входната врата и е избягал.

По-рано пред Нова телевизия д-р Добринов разказа, че пациентът е докаран в буйстващо състояние, интоксикиран с амфетамини и метаамфетамини: "Докараха при нас буйстващ пациент интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, криминално проявен, с извършено убийство. Този човек влезе в отделението, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вчерта и сутринта нямаше проблем. До момента, в който не започна да заплашва персонала, при което се наложи да извикаме полиция".

По думите му, след това той отново започнал да буйства, изпочупил цялото отделение и избягал. "Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма нито един охранител", заяви д-р Добринов.

Той съобщи пред БТА, че днес е проведен разговор с директора на лечебното заведение д-р Владимир Трънков и представители на Регионалната здравна инспекция. "Исканията ми са или за назначаване на сериозна охрана, или напускане на отделението, тъй като не мога да гарантирам по никакъв начин живота и здравето на персонала и на болните там", заяви д-р Добринов.

В отделението се лекуват над 50 мъже със зависимост. "Капацитетът на отделението е 60 души като е винаги почти пълен. Имали сме периоди, когато сме надхвърляли и възможностите си. В момента само Шесто мъжко отделение лекува мъже със зависимост, а такова отделение за жени със зависимост няма. Има само един профил във Второ женско отделение, но те се лекуват заедно с психично болни пациенти“, каза още лекарят.

В психиатричната болница в Раднево има пет мъжки и три женски отделения.

mediapool.bg