Кламер БГ - Новини: Машинист е сериозно ранен от хвърлен по влака камък от хлапета

Машинист е сериозно ранен от хвърлен по влака камък от хлапета

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 18:46ч.
Машинист е сериозно ранен от хвърлен по влака камък от хлапета

Локомотивът е със счупено стъкло, машинистът е ранен, сн. Фейсбук група ЖП гари и инфраструктура

Хвърлен от хлапета камък срещу локомотива на бързия пътнически влак, пътуващ от Варна за Видин, е ранил сериозно машиниста и е можело да предизвика инцидент с композицията. За случката съобщиха от "Българските държавни желензици" в неделя вечерта.

По-рано през деня – около 17 часа, в района на гара Провадия, срещу машината на влака, движещ се с 80 км/час, е хвърлен камъкът. Счупеното стъкло ранява рамото му, сериозно е пострадало и едното му око от влезлите в него стъкла. Повикана е линейка, а композицията се забавя със 185 минути. Престой е имало на гарата в Шумен, където на пътниците е осигурена вода.

От полицията вече са установили извършителите. Това са четирима непълнолетни младежи, единият от които е хвърли камъка. Още не е ясно какво ще се предприеме срещу тях и как може да бъдат наказани, в частност момчето, ранило машиниста.

В този район това е третият подобен случай от началото на година.

"За съжаление тези случаи не са единични. Нашата компания алармира за пореден път към органите на реда, към гражданите, към обществеността за тези криминални деяния, тъй като те могат да бъдат причина за много по-тежки случаи, свързани със сигурността на движение, както и здравето на работниците, които обслужват влаковете, както и на пътниците, коментира пред БНТ Димитър Димитров, директор ППП "Горна Оряховица" към "БДЖ - Пътнически превози".

От началото на годината се увеличава броят на такива инциденти, посочват от БДЖ. Само за един ден през март са регистрирани три случая. За същия месец се отчитат общо десет инцидента при 19 за цялата минала година.

Всяка година щетите по локомотиви и вагони са за стотици хиляди левове, допълват от държавните железници.

mediapool.bg