Кламер БГ - Новини: Отломки от ляво и дясно в "широката коалиция" на Марешки

Отломки от ляво и дясно в "широката коалиция" на Марешки

България

|
Четв, 24 Ян 2019г. 12:17ч.
Отломки от ляво и дясно в "широката коалиция" на Марешки

Лидерът на "Воля" и аптекарско-петролeн бос Веселин Марешки обяви "широка коалиция" за евроизборите с участието на още три малки партии, две от които са били в съюз с БСП, а една - в Реформаторския блок. Партньорите на Марешки са Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на независимия депутат Спас Панчев, "Обединена социалдемокрация" на Йордан Йорданов и Народна партия за свобода и достойнство (НПСД) на бившия зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов.

Обявената в четвъртък коалиция ще се казва "Воля - българските родолюбци". Четирите партии са подписали споразумение да са заедно до следващите президентски избори.

Спас Панчев влезе в парламента с листата на коалиция "БСП за България", но след това партията му я напусна и той излезе от парламентарната група на социалистите. В момента е независим депутат и когато ГЕРБ закъса за гласове често получава подкрепата на Панчев.

"Обединена социалдемокрация" пък беше в коалицията на БСП в предходния парламент, но не и на изборите през 2017 г.

НПСД беше създадена от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал и беше част от Реформаторския блок, който участва в кабинета "Борисов 2". На последните парламентарни избори НПСД се яви в коалиция с ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан, но в края на 2017 г. двете партии се разделиха.

В четвъртък Марешки обяви, че не би се коалирал с Местан, но коалицията е отворена и за други партии, които споделят нейните ценности.

Основните послания, които от четирите партии припознават като общи, са: образование, здравеопазване, сигурност, европейски доходи, ликвидиране на монополите, защита на интересите на българските земеделци, работещи закони и толерантност. Веселин Марешки каза още, че коалицията се създава за цялостен цикъл, който ще завърши със следващите президентски избори.

"Европейските институции имат нужда от промяна в следните посоки – по-малко бюрокрация, безкомпромисни мерки срещу корупцията, повече свобода за страните членки и уважение на идентичността и националното достойнство на всяка една държава", допълни лидерът на "Воля".

Неотдавна лидерът на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен припозна за свой българския партньор Марешки и дойде в София, за да засвидетелства подкрепата си за "Воля" на евроизборите.

Марешки ще оглави листата на коалицията си за евровота, но не изключи възможността да се откаже в полза на друг кандидат след излизането на изборните резултати.

По-рано стана известно, че ."Воля" са предлагали и на СДС да влезе в коалицията, но преди ден главният секретар на партията Илия Лазаров обяви, че СДС няма да се явява на евровота с "Воля".

mediapool.bg