Кламер БГ - Новини: Първият протест срещу вицепремиера блокира два пъти движението пред МС

Първият протест срещу вицепремиера блокира два пъти движението пред МС

България

|
Пон, 22 Окт 2018г. 21:24ч.
Първият протест срещу вицепремиера блокира два пъти движението пред МС

Първият от очакваната серия протести срещу вицепремиера Валери Симеонов успя да ангажира няколко стотин души в понеделник пред сградата на Министерския съвет (МС).

В продължение на над 8 часа майки на деца с увреждания настояваха заедно подкрепящи ги граждани за отстраняването на Симеонов от кабинета заради скандалното му изказване, че става въпрос за "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

По време на демонстрацията в понеделник на два пъти за около час бе блокирано движението пред сградата на МС, като в ранния следобед протестиращите препречиха само бул. "Дондуков", а след 19.00 часа се разделиха на две, за да попречат и на трафика през бул. "Цар Освободител".

Макар че в пиковите моменти събралите се на Ларгото не надвижаваха около 300 души, далеч по-малко от очакваните няколко хиляди, които последните дни нескрито се възмущаваха от Симеонов в социалните мрежи, демонстрация в София ще има всеки ден от 17.30 часа до оставката или отстраняването на вицепремиера.

Симеонов вече обяви, че ще се оттегли от поста само ако това бъде поискано от коалиционните му партньори. Успоредно с това, той получи подкрепата на национално представените работодатели, които дори заявиха, че биха могли да изкарат на улицата 20 000 души, ако се наложи.

Около 300 души се събраха пред сградата на правителството с искане за оставка на Валери Симеонов от вицепремиерския пост. Сред тях има много майки, дошли с децата си, за да подкрепят жените с деца с увреждания. Сн. БГНЕС

Протестът за оставката на Симеонов като вицепремиер беше организиран във Фейсбук. В първия около един час демонстрацията бе ограничена само на тротоара пред бившия партиен дом, но в един момент присъстващите излязоха на платното на бул. "Дондуков".

"Харесва ли Ви да няма достъп до центъра на София заради вас, г-н Симеонов?!", прозвуча по уредбата на организаторите.

По-късно организаторите призоваха хората, които ги подкрепят, да се присъединят към демонстрацията, включително след работа. През целия ден не се стигна до ескалация на напрежение.

Организаторите обявиха, че ще протестират, докато не постигнат целта си. Сн. БГНЕС

В района имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия. В близост до протеста бяха мобилизирани и сили за борба с безредиците. Противно на очакваният на самия Симеонов в центъра на София да бъдат докарани рейсове на БСП, сред протестиращите бе забелязан само общинският съветник от левицата Борис Цветков.

Следобяд бе осезаемо присъствието на привърженици на бургаската патриотична партия "Възраждане", която бе единствената извънпарламентарна формация, добила правото на държавна субсидия на последните парламентарни избори.

Майките на деца с увреждания призоваха всички, които ги подкрепят, да го направят като дойдат на протеста. Сн. БГНЕС

Основната част от протестиращите бяха жени, като освен традиционните представителки на протестното движение "Системата ни убива", пред МС дойдоха и много други майки с бебета и малки деца. Организаторите на няколко пъти призоваха по уредбата хората, които ги следят в социалните мрежи и по медиите, да се присъединят към тях след работа.

Освен в София, протести бяха организирани още във Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Пловдив, Плевен и Лондон.

mediapool.bg