Кламер БГ - Новини: МОН няма да сменя курса заради случаите на Covid-19

МОН няма да сменя курса заради случаите на Covid-19

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 14:30ч.
МОН няма да сменя курса заради случаите на Covid-19

Министерството на образованието и науката (МОН) твърдо запазва курса към присъствена учебна година въпреки първите случаи на заразени ученици и учители в Русе, София и Стара Загора, стана ясно от изказване на министър Красимир Вълчев в четвъртък на конференцията "Образование 4.0".

МОН за пореден път опроверга циркулиращите слухове, че държавата се готви да затваря образователната система след 1 октомври.

"Трябва да свикнем, че ще има болни учители и ученици. В резултат на многочасовото взаимодействие в училище ще имаме повишаване, ще имаме заболели, но не очакваме бум", каза министърът. Той даде да се разбере, че няма никакво намерение да променя указанията и мерките във връзка с епидемията, нито да затваря училища.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, отчитайки, че учениците заболяват много по-малко", изчисли образователният министър.

"Децата трябва да носят маски във всички закрити места - в градския транспорт, в търговски обекти. Режимът в училищата е по-либерален от общия режим, нашият режим в образователната ни система е по-либерален от този в другите образователни системи", посочи за пореден път министър Вълчев.

Едва 500 ученици са подали заявления за дистанционно обучение досега - близо 280 по здравословни причини и още 220 по желание, съобщи още министър Вълчев.

На тези деца ще бъде предоставено компенсаторно обучение. Едната възможност е те да се включат в реалната класна стая чрез виртуална връзка. Вторият вариант са допълнителни часове за работа с учителите, а третият - възлагането на задачи на учениците и за контрол на изпълнението им. Четвъртата алтернатива ще бъде включването в обучение през дистанционните центрове. През следващата седмица ще стане ясно колко от предвидените 15 центъра ще се наложи да започнат да функционират. Вълчев очаква старта на един или няколко от тях. Той каза, че по-добрият случай е учениците да останат в училище и да запазят връзката със собствените си учители и съученици, ако се включват в част от часовете.

Поставяме си за цел всички училища в страната да имат wi-fi мрежа, която да обхваща цялата училищна площ, а не отделна част от нея, заяви министър Вълчев. Той припомни, че тази идея е била финансирана в предходните години, но все още има училища, в които wi-fi мрежата не обхваща цялата училищна площ и ще бъде доизградена.

"Семействата и образователната ни система имат нужда от повече устройства за работа на учениците. Планирали сме купуването на такива устройства, но сега навсякъде има повишено търсене на компютърна техника заради дистанционното обучение и дистанционната работа", каза още образователният министър.

mediapool.bg