Кламер БГ - Новини: МЗ ще счита за успех, ако намали дори и с 5% употребата на антибиотици без рецепта

МЗ ще счита за успех, ако намали дори и с 5% употребата на антибиотици без рецепта

България

|
Четв, 12 Окт 2023г. 16:49ч.
МЗ ще счита за успех, ако намали дори и с 5% употребата на антибиотици без рецепта

В МЗ се проведе разяснителна среща с лекари и фармацевти за задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет.

Ако успеем да намалим употребата на антибиотици без рецепта, дори само с 5%, това ще е успех. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на разяснителна среща с лекари и фармацевти относно въвеждането на задъжлителни електронни рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет от понеделник, 16 октомври. В срещата освен представителите на МЗ и на съсловните организации участва и фирмата разработчик на електронните рецепти "Информационно обслужване".

"Разбираме, че всяко нововъведение е предизвикателство, но тук целите на министерството са ясни. Отпускането на тези две групи медикаменти само с е-рецепта, ще гарантира прозрачност върху целия процес, контрол върху честотата и неправилната употреба без лекарско предписание, както и ефективно проследяване на наличностите, така че да бъдат осигурени на първо място нуждите на българските граждани“, посочи заместник-министърът на здравеопазването", посочи проф. Гетов.

Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед. За да издаде е-рецепта, медицинският специалист е необходимо да разполага с компютър, мобилно устройство, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Изключително важно е, че Националната здравноинформационан система (НЗИС) поддържа офлайн режим на работа, в който при липсата на интернет свързаност събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на връзката.

С цел избягване на затруднения и улеснение на медицинските специалисти, "Информационно обслужване" разработи и внедри безплатно и достъпно приложение – eRx, функциониращо на мобилни телефони, опериращи с Andorid и IOS. Разработеното мобилно приложение eRx е напълно безплатно за тези устройства и има предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.

Пред представителите на съсловните организации бе направена и демонстрация на живо за работа с приложението, благодарение на което при домашни посещения или други спешни ситуации, извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта.

Мобилното приложение притежава функционалност за предписване на лекарствени продукти и в офлайн режим при липса на интернет връзка , като при възстановяваване й предписаната рецепта се изпраща към НЗИС.

Изграден е контактен център с непрекъснато работно време, седем дни в седмицата, към който медицинските специалисти могат да отправят запитвания при затруднения с функционирането на НЗИС. Контактните форми са следните: support@his.bg и 070014220.

Сигнали за нередности при изписването на лекарствени продукти, могат да бъдат подавани в Изпълнителна агенция "Медицински надзор" – 02 80 50 433.

Сигнали за нередности при отпускането на лекарствени продукти, могат да бъдат подавани в Изпълнителна агенция по лекарствата – 02 89 03 555.

Видео инструкция за работа с приложението eRX:

mediapool.bg