Кламер БГ - Новини: Цацаров се страхува от корупцията в КАТ

Цацаров се страхува от корупцията в КАТ

България

|
Ср, 24 Юни 2020г. 16:11ч.
Цацаров се страхува от корупцията в КАТ

Антикорупционната комисия се обяви "против" въвеждането на по-бърза и опростена система за събиране на пътните глоби чрез фишове. Институцията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, се опасява от увеличаване на корупционния риск върху пътната полиция.

Сегашната система комбинира издаването на фишове за по-леките нарушения и актовете за по-тежките. Пътният полицай издава акта за установяване на нарушението, но размерът на глобата не се определя от него, а от друг служител на МВР в пътното управление, което отговаря за въпросната пътна отсечка. Следва продължителна процедура по лично връчване на наказателното постановление и срок за възражения.

МВР твърди, че тази тромава процедура възпрепятства събирането на глобите. Поради това се предлага за всички нарушения да се издава фиш, размерът на глобата да се решава от пътния полицай на място и наказателното постановление да се смята за връчено. Фишът може да се жали в срок от две седмици пред съответния районен съд.

Антикорупционната комисия твърди, че промяната ще доведе до "концентрация на властнически правомощия" в един полицай, което "крие риск от генериране на корупционни практики".

"Предвидената възможност съставителят на фиша, едновременно да налага и административно наказание, като определя вида и размера му, създава условия за корупционни прояви", се казва в позицията на КПКОНПИ.

Комисия има възражения и към някои странни идеи за връчване на фишове, когато полицията не имала възможност лично да глоби нарушител. МВР иска фишът да се "счита за връчен от датата на закрепване на уведомлението към моторното превозно средство“, когато е съставен за нарушение на правилата за паркиране, например. КПКОНПИ обяснява, че уведомлението може да бъде унищожено по най-различни начини, без да е стигнало до собственика на колата.

МВР пуска онлайн проверки за невръчени глоби

Междувременно на онлайн портала на МВР вече могат да се правят проверки за невръчени глоби за нарушения по пътя, съобщиха от министерството.

Досега такава възможност нямаше. Онлайн услугата позволяваше само проверка на задължения по глоби. За да бъдат видими те обаче, наказателното постановление трябва да бъде връчено и влязло в сила, т.е. липсата на информация за задължение не означава, че няма невръчена глоба.

Проверката се прави с номер на шофьорска книжка и ЕГН. От МВР напомнят, че има възможност за плащане на задължения през портала, както и чрез ПОС-терминали в различните управления, банкови преводи и др.

Новата възможност за проверки идва след много критики срещу МВР, което наскоро въведе система за проверки за неплатени глоби по граничните пунктове. В резултат полицаите започнаха да отнемат шофьорски книжки, което на практика прекратява пътуването, освен ако глобата не се плати веднага или зад волана не седне друг шофьор. За неплатени задължения се проверяват дори и пътниците в автобуси по границите. Техните книжки не се отнемат и само биват предупреждавани.

Това, че шофьор има невръчена глоба не значи, че тя е дължима, напомнят от МВР. За да влезе в сила санкцията, тя трябва да бъде връчена по съответния ред. Това става в районните управления или в звената на пътната полиция, като шофьорът трябва да се яви лично.

mediapool.bg