Кламер БГ - Новини: МВР е пестило усилия при търсенето на братя Галеви

МВР е пестило усилия при търсенето на братя Галеви

България

|
Пет, 16 Юни 2023г. 18:28ч.
МВР е пестило усилия при търсенето на братя Галеви

снимка БГНЕС

МВР е пестило усилията си при издирването на Пламен Галев и Ангел Христов, става ясно от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на въпрос от депутата Божидар Божанов (ПП-ДБ).

Вътрешният министър казва, че след март 2021 г. законът е давал право да се искат трафични данни от мобилните телефони на т.нар. братя Галеви, но това не е било направено

Трафичните данни показват местоположението на телефона, движението му, както и с кои номера комуникира, т.е. повечето данни без съдържанието на разговорите.

Божанов е попитал кога за последно МВР е поискало трафични данни, дали някой от Галеви е установен в България, дали са следени данни за битовите сметки, трупани в неговия имот и кой е живял в него в последните години.

МВР отговаря, че не може да предостави данни за сметките, защото депутатът не е конкретизирал за кой имот става дума.

Живеещите в огромното имение край дупнишкото село Ресилово Пламен Галев и Ангел Христов успяха да избягат от България малко преди да бъдат осъдени за организиране и ръководене на престъпна група за рекет и изнудвания. След това бяха обявени за международно издирване, но така и не бяха открити.

На 3 юни се разбра, че Ангел Христов е починал от инфаркт в България, а местният свещеник разказа, че от изчезването им досега редовно си е говорил по телефона с двамата, като са си разменяли честитки за празници.

МВР потвърждава и казаното от служебния министър Иван Демерджиев, че в дни на особено натоварване на граничните пунктове, когато чакането на ГКПП става прекалено дълго и всички ресурси на персонал са изчерпани, се допуска облекчен режим на гранични проверки. Това означава - без справка в автоматизирания информационен фонд "Граничен контрол".

mediapool.bg