Кламер БГ - Новини: Личен лекар нарича онкоболен "малоумен" и крещи: Аз съм над ТЕЛК, на мен никой не ми държи сметка

Личен лекар нарича онкоболен "малоумен" и крещи: Аз съм над ТЕЛК, на мен никой не ми държи сметка

България

|
Четв, 12 Окт 2023г. 13:45ч.
Личен лекар нарича онкоболен "малоумен" и крещи: Аз съм над ТЕЛК, на мен никой не ми държи сметка

Арогантното поведение на лекаря ще бъде проверявано от Медицинския надзор и Лекарския съюз.

Личен лекар от Варна нарича онкоболен пациент "абсолютен неблагодарник" и "малоумен" и крещи на съпругата му, която е отишла да вземе направление за ТЕЛК. Видео с агресивното поведение на лекаря беше публикувано във Фейсбук от съпругата на пациента Ивалина Иванова и предизвика вълна от възмущение, а председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) даде случая на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Българския лекарски съюз. "Настоявам за бърза проверка, спешни мерки и решение на административните проблеми с ТЕЛК на пациента", заяви Ангелов.

От публикуваното видео се вижда как личният лекар е раздразнен от това, че семейството бърза с документите и го "притеснява" като му звъни и ходи пред кабинета му. Лекарят се обръща към Иванова с думите: "Не е готово и няма да ме припирате. Вие нормални ли сте? Аз съм човекът. Аз съм над ТЕЛК. Туй разбираш ли го?". Докторът казва, че е предупредил мъжа й да не му звъни и че той ще ги потърси когато е готов. "Като съм готов, тогава ще стане", казва лекарят и заплашва, че онкоболният пациент "още ще плаща, защото не си е научил урока".

Към жена му той се обръща с думите: "Ти не се явяваш никаква в момента. Ти не съществуваш. Единственият, който има право да идва е мъжа ти. На мен никой не ми държи сметка". За самия пациент докторът казва, че е "малоумен". От думите му става ясно още, че "за мен срок няма" и ще свърши работата когато той прецени.

Има и изисквания за допълнителни документи, които пациентът да донесе, но отказва да каже на жена му какви. "Пълните данни на фирмата донесъл ли е? Булстат донесъл ли е? Не е донесъл! Вие си търсите правата, трябва да си знаете и задълженията", казва той.

Пред бТВ семейството разказа, че е преди това са имали подобна сцена с личния лекар. Пациентът е бил обиждан от доктора и при предишно негово посещение по същия повод. Затова жена му е решила да заснеме последното посещение при лекаря.

mediapool.bg