Кламер БГ - Новини: Лилана познавала Божков, но бизнесът й не зависел от него

Лилана познавала Божков, но бизнесът й не зависел от него

България

|
Вт, 12 Май 2020г. 20:08ч.
Лилана познавала Божков, но бизнесът й не зависел от него

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) познава хазартния бос Васил Божков, но твърди, че бизнесът й няма нищо общо с него. Това обяви самата тя в интервю за бТВ. В момента Деянова е в ареста по обвинения за неправомерно усвояване на средства от еврофондове, принуда срещу длъжностно лице и участие в престъпна група. Заедно с нея е арестуван съдружникът й в дружеството "Телетол" Мартин Димитров. За кратко бе задържан и брат й – Александър Деянов.

"Познавам го отдавна. Никога не съм търсила неговата помощ. Моят бизнес няма нищо общо с него. Разбирам, че някой смята, че прокуратурата ме е задържала заради подозрения, че сме близки. Това не ми се струва никак нормално в една правова държава", твърди Деянова.

През май 2019 г. "Телетол"АД стана вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Компанията обаче не получи достъп до тол системата и на практика не може да осъществява дейност. Това беше причината да заведе дело.

След ареста й Деянова обяви, че е атакувана, защото имала дързостта да каже, че в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) има корупция. Макар че бе оставена под стража трима съдии бяха единодушни, че няма доказателства тя да е заплашвала длъжностни лица.

Дни по-късно от прокуратурата пуснаха част от доказателствата по разследването си. Според показанията на трима свидетели от ръководството на АПИ те са били тормозени по телефона и заплашвани, че ще останат без работа, ако не подпишат договор с дружеството на Деянова. Свидетелите твърдят, че тя е нахлула в ТОЛ-управлението.

Деянова твърди, че е ходила там само два пъти. Тя казва още, че е подала над 80 сигнала до различни институции, включително и до прокуратурата, за ситуацията в АПИ.

"Имаме над 20 записа на телефонни разговори, от които е напълно видно, че от тези държавни служители нищо не зависи. Получихме и няколко предупреждения да не го правим и че трябва да питаме дали можем да го правим от който зависи", заяви Деянова.

Деянова и Димитров са основатели и на стартиращата IT компанията "Нованор", която разработва продукти за транспорта, които продава предимно на американския пазар.

През лятото на 2019 г. двамата сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата.

Преди 5 години Деянова и Димитров представиха приложението на пътната агенция - Lima, което дава информация за трафика и проблемите по пътищата у нас. Мобилното приложение е разработено с европейски средства от фирма "Декарт" ООД. Половината от капитала на тази компания към 2015 г. е собственост на Васил Божков, в момента обвиняем в редица престъпления, а останалата - на баща и син Борис и Лука Бекярови.

"Нованор" е разработчик и на приложението Civi, чрез което гражданите могат да подават сигнали към общините за нередности. Например разкопани улици, непочистни кофи за боклук, некачествен ремонт, спукан водопровод и т.н. "Нованор" участва и в обединението "Телетол", което беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., но не беше избрано за изпълнител на поръчката.

mediapool.bg