Кламер БГ - Новини: Лечението на епилепсия се сблъсква с редица трудности

Лечението на епилепсия се сблъсква с редица трудности

България

|
Ср, 10 Окт 2018г. 16:33ч.
Лечението на епилепсия се сблъсква с редица трудности

Лечението на епилепсия у нас се сблъсква с редица трудности като липсата на лекарства и недофинансирани клинични пътеки, стана ясно в сряда на конференция "Епилепсията - равни възможности". Един от проблемите е изтеглянето от българския пазар на евтини и ефикасни медикаменти поради липсата на търговски интерес да бъдат продавани от производителите у нас. Същевременно за 9 години у нас не е влязло нито едно ново лекарство за лечение на епилепсия, съобщи неврологът проф. Иван Литвиненко, който участва в конференцията "Епилепсията - равни възможности".

“Някои от тези лекарства са предназначени за малка група от болните и няма икономически интерес да се поддържа тяхната наличност. Липсата им обаче стимулира контрабандата. Осигуряването на медикаментите трябва да е ангажимент на държавата, а не на родителите", каза проф. Литвиненко. По думите му системата за осигуряванена на някои лекарства за деца е много тромава.

От лош достъп до медикаменти се оплакаха и родители на деца с епилепсия.

“Лично аз считам, че нямаме достатъчно медикаменти за някои от синдромите. Щом в света това лечение е достъпно, мисля, че и българските пациенти заслужават да бъдат по същия начин лекувани“, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Според проф. Литвиненко възможно решение е да се създаде комисия за скъпоструващи лекарства от чужбина към МЗ.

Наред с лошия достъп до лекарства клиничната пътека за епилепсия е ниско платена - едва 400 лева. А тежките форми на епилепсия децата трябва да бъдат приемани в болница за поне 20 дни вместо за три, както е сега.

Според Литвиненко клиничните пътеки са остойностени по непрозрачен начин, няма икономическа обосновка при определяне на цените им, а от години не е променено остойностяването им.

Средно 1% от населението страда от епилепсия, като децата са много по-често засегнати.

Новооткритите случаи на деца с епилепсия за една година са три пъти повече спрямо новооткритите случаи изобщо. Близо 60 на сто от случаите на заболяването започват във възрастта до 16 години.

mediapool.bg