Кламер БГ - Новини: Лекарствата по НЗОК остават достъпни в аптеките от 1 април

Лекарствата по НЗОК остават достъпни в аптеките от 1 април

България

|
Пет, 31 Март 2023г. 19:50ч.
Лекарствата по НЗОК остават достъпни в аптеките от 1 април

Лекарствата по НЗОК остават достъпни в аптеките от 1 април

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският фармацевтичен съюз (БФС) се разбраха и подписаха анекс за удължаване на действащия договор между тях, така че пациентите да продължат да получават реимбурсирани медикаменти и след 1 април. Новината за временната отсрочка съобщи първо председателят на Надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров след преговори между касата и фармацевтите.

Той увери, че до края на петъчния ден анексът между НЗОК и БФС ще бъде подписан и той ще е с продължителност до 30 септември, което в последствие се случи.

Спорните моменти, свързани с това рецептите да се изпълняват изцяло, няма да влизат в сила засега, а преговорите между касата и фармацевтите ще продължат в следващите месеци.

Мавров съобщи, че предстои изчистване на още спорни моменти, както и въвеждане на допълнителни контроли.

Председателят на съсловната организация на фармацевтите Димитър Маринов каза след края на преговорите, че разговорът е бил тежък, но конструктивен.

С подписания анекс до края на септември се въвежда превантивен контрол в реално време и това ще подобри многократно работата на лекарите, фармацевтите и ще намали главоболието на пациентите с излишно разкарване за корекция на рецепти, съобщи Маринов.

Припомняме, че цяла седмица беше под въпрос дали от 1 април пациентите ще могат да си получават напълно или частично покриваните от НЗОК лекарства в аптеките. Причината е, че действащият договор между НЗОК и БФС изтича днес, а съсловната организация на фармацевтите отказваше да подпише новия заради несъгласие с две предложения на фонда за отпускането на лекарства.

Първото е свързано със задължението аптеката да изпълни изцяло рецептата или изобщо да не я изпълни, което би затруднило получаването на лекарства от пациентите. Второто е свързано с изискването аптеки да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК, с което фармацевтите не са съгласни, тъй като касата има право на директен достъп до системата за верификация.

mediapool.bg