Кламер БГ - Новини: Лекар и бизнесмен източили 130 000 лв. от НОИ с фалшиви болнични

Лекар и бизнесмен източили 130 000 лв. от НОИ с фалшиви болнични

България

|
Вт, 25 Авг 2020г. 18:02ч.
Лекар и бизнесмен източили 130 000 лв. от НОИ с фалшиви болнични

Лекар и собственик на фирма, източили крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични, са разкрити при операция на "Икономическа полиция" в Пловдив. За една година са извадени 117 болнични, по които са изплатени 76 000 лева. Това стана ясно на брифинг в Пловдив, даден от директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев, зам.-окръжния прокурор Румяна Зайкова - Калеева и наблюдаващия прокурор по делото Димитър Пехливанов.

Лекарят, участвал в схемата е известният в града ортопед д-р Георги Кръстев, който дълги години е председател на лекарската колегия в Пловдив, а в момента е неин секретар.

Според събраните доказателства той е действал в комбина със Стефан Г. от Харманли, който регистрирал фирма и с нея източвал НОИ с болнични на назначени служители.

Бизнесменът назначил на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това се срещнал с д-р Кръстев. В последствие той започнал да издава болнични, въпреки че нито един от служителите не е бил болен. Никой от служителите не е бил на преглед, но всички получавали трудни за доказване диагнози и максимален брой болнични.

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите от от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

Според един от свидетелите на разследването е "по трудно карта за градския транспорт да зи извадиш, отколкото болничен в тази комисия".

Стефан Г., който също е упражнявал професията "болен", като управител на фирмата, е получил 53 900 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева, като тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка.

В същото време фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

На д-р Георги Кръстев са повдигнати две обвинения - за измама в особено големи размери и документни престъпления. Наложена му мярка за неотклонение парична гаранция от 30 000 лева.

Шефът на дружеството в момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

mediapool.bg