Кламер БГ - Новини: "Лев инс" излезе на протест пред редакцията на в. "Капитал" заради статия

"Лев инс" излезе на протест пред редакцията на в. "Капитал" заради статия

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 18:17ч.
"Лев инс" излезе на протест пред редакцията на в. "Капитал" заради статия

Служители на "Лев инс", заедно с двама от изпълнителните директори на компанията и трима адвокати, излязоха на протест пред редакцията на в. "Капитал" в сряда сутрин.

Събитието, в което се включиха около 50 души протестиращи, започна малко преди 11 ч., като районът беше отцепен от полиция. Протестът бе отразен от екипи на "Пик", "Канал 3" и други подобни медии.

Акцията се провежда по повод статия във в. "Капитал" от 26 юли, озаглавена "И застраховането вече се оказа проблем за чакалнята на еврозоната".

В статията се описва нерешеният проблем на застрахователния сектор със системата за изплащане на обезщетения в чужбина "Зелена карта". Според източници на "Капитал" той е бил повод за посещение на председателя на EIOPA (Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване) Габриел Бернардино през миналата седмица. Официално за визитата потвърди Комисията за финансов надзор (КФН), която съобщи, че повод за срещата в София е било обсъждането на спешни мерки в небанковия сектор, нужни за присъединяването на България към предверието на еврозоната - Валутно-курсовият механизъм ERM II.

В последните близо две години властта у нас не може да реши проблема със "Зелена карта". България стана единствената държава в системата, на която някога е бил налаган мониторинг заради неплащане на щети основно тъкмо от "Лев инс", който от своя страна твърди, че проблемът е заради застрахователни измами в чужбина. Заради проблема целият сектор у нас се наложи да сключи общ презастрахователен договор, за да гарантира плащанията по "Гражданска отговорност" в чужбина.

В писмо до "Капитал" ръководството на "Лев инс" посочва, че статията е резултат от целенасочена активна стратегия срещу компанията и я приема като призив за политически натиск и разправа с "Лев инс". Компанията твърди, че прокуратурата и институциите не обръщат внимание на техните сигнали за вероятно измами в чужбина и че ако платят обезщетенията по тях, това ще "източи национален капитал" и ще "застраши цялата финансова система на България".

"През над 25-годишната история на "Капитал" сме виждали почти всичко, но протестът на служители на застрахователното дружество "Лев инс" пред офисите на редакцията е нещо уникално и изключително симптоматично", коментира в своя позиция по повод протеста в. "Капитал".

"В случая с "Лев инс" дружеството е продало застраховки "Зелена карта" в Италия, а отказва плащания по някои щети, като твърди, че е било източено и измамено от местен партньор. Казусът е известен от години и доведе до това България да бъде вкарана в безпрецедентна процедура по мониторинг и да бъде заплашена с изключване от споразумението "Зелена карта" поради това, че неин застраховател не изпълнява задълженията си по него", твърди изданието.

"Протестът на застрахователна компания пред редакцията на "Капитал" е симптом за нещо страшно. Институциите и регулаторите са абдикирали напълно от вменената им по закон отговорност да защитават парите и интересите на данъкоплатците. Поради това много често една или няколко медии се оказват единствената преграда пред своеволията и неспазването на правилата в ущърб на интересите на вложители и застраховани. Така беше при сагата КТБ, така е със "Зелената карта". Вместо подкрепа от институциите екипът на "Капитал" и фирмата издател получават единствено нарастващ натиск и репресия от тези, които уж трябва да се грижат за спазване на правилата и законите", допълват от в. "Капитал".

mediapool.bg