Кламер БГ - Новини: Кубрат обяви бедствено положение, кофите за боклук преливат

Кубрат обяви бедствено положение, кофите за боклук преливат

България

|
Пет, 18 Май 2018г. 17:31ч.
Кубрат обяви бедствено положение, кофите за боклук преливат

Община Кубрат обяви бедствено положение, тъй като градът и 16 села в общината са потънали в боклуци. Фирмата, която трябва да събира и извозва сметта до депото в Разград, отказала да върши работата, заради намаляване на общинския бюджет за тази дейност.

Боклуците не се събират от април. От някои села сметта на е извозвана от 4 април, съобщи кметът на Кубрат Алкин Неби.

В петък той обяви бедствено положение за срок от 7 дни. През това време местната власт смята да подпише договор с друга фирма за временно извозване на боклука. Трайното решение на въпроса според местната власт е създаване на общинско предприятие за почистване. Решение за това трябва да бъде взето във вторник от общинския съвет. След това ще се купи техника и общината сама ще поеме дейността.

Според Неби вариант за временно решаване на проблема е договор с фирмата "А.С.А. България". Тя работи с общините Разград, Исперх и др. и е оператор на регионалното депо.

До проблемите с боклука се стигнало, след като общинският съвет в Кубрат намалил средствата за сметоизвозване и сметопочистване. През тази година за дейността са предвидени по 12 000 лева на месец. От 2015 г. обаче общината има договор с варненската фирма "Еко 2015", в който месечните плащания са за над 40 800 лева. Собственикът на фирмата Божидар Борисов заявил, че за намалената сума може да събира сметта само от 100 кофи и от април спрял да обслужва останалите, обясни кметът Неби. Той добави, че компанията "А.С.А. България" била готова да върши цялата работа за редуцирания бюджет.

"Това си е изнудване. Ние няма как да съберем толкова пари, за да плащаме над 40 000 лева на месец. Населението ни намалява, приходите също и за да намерим средства, продаваме общински имоти", каза Неби. Той обясни още, че е изпратил известие за прекратяване на договора с "Еко 2015" заради неспазването на условията по него. Куриерите обаче не успявали да намерят собственика на фирмата, за да му го връчат и контрактът все още действа.

Неби обясни, че всъщност фирми на Божидар Борисов събират боклука в Разград от 2005 г., а само имената им се сменяли. До 2015 г. общината плаща на дружеството "Гранд Комерс". През 2015 г. договорът с тази фирма е прекратен предсрочно по искане на частното дружество. Мотивът е затруднено финансово състояние.

Това дава основание на тогавашният и.д. кмет Осман Чауш да подпише 10-годишен договор с фирмата "Еко 2015", която според Неби отново е на същия собственик. Сумата по контракта е 4.9 млн. лева без ДДС, показва справка в Търговския регистър.

Фирмата е избрана без обществена поръчка с мотива, че трябва да се намери бързо кой да извозва отпадъците, за да не плъзнат зарази. Още тогава общинските съветници атакуват сделката, тъй като смятат, че така се нарушава законът.

mediapool.bg