Кламер БГ - Новини: Ден 38: Недоволството срещу властта не стихва (снимки и видео)

Ден 38: Недоволството срещу властта не стихва (снимки и видео)

България

|
Съб, 15 Авг 2020г. 22:23ч.
Ден 38: Недоволството срещу властта не стихва (снимки и видео)

Блокадите на трите възлови кръстовища на площад "Независимост", "Орлов мост" и при Софийския университет остават и в 38-ия ден на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът в съботната вечер протича спокойно при по-слабо присъствие заради лошото време. Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени.

Късно снощи движението при Румънското посолство беше възстановено след двучасова блокада, довела до ескалация на напрежението между протестиращи и попадналите в капана шофьори в отсъствието на полиция. Заради товва организаторите отправиха предупреждение на съботното шествие протестиращите да се пазят от провокации, тъй като полицията отказва да ги пази.

Малко преди 20 ч. на съботния протест полицията задържа протестиращ, който реши да се изкъпе във фонтана пред президентството.

Около 21 часа протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост, където беше отслужен молебен. Голяма икона на Богородица "Всецарица" бе донесена в палатковия лагер на Орлов мост от отец Дионисий.

От гражданско движение "Боец" обявиха, че готвят и нови изненади за управляващите рано сутринта в понеделник. Сборният пункт е от 8 часа на Орлов мост.

"Къде и какво ще блокираме, наглите ще разберат в понеделник, предстоят им "важни и тежки решения". Блокадата на "Орлов мост остава" до оставка, като започваме и с нова тактика да блокираме наглите и институциите-бухалки", пишат те. "Не искаме нищо от управляващата ни мафия, освен да ги няма", казват те.

Протестиращи излязоха в събота и в други градове на страната като Варна и Русе. Във Варна хората блокираха с палаткови лагери две кръстовища. В морската столица е адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио, който призова недоволните в морската столица да не се отказват от исканията си.

В центъра на Русе пък хората се събраха на мълчалив протест, а в Пловдив пяха революционни песни на улицата.

mediapool.bg