Кламер БГ - Новини: Красимир Влахов е единственият издигнат за съдия в КС от парламента

Красимир Влахов е единственият издигнат за съдия в КС от парламента

България

|
Ср, 26 Септ 2018г. 18:34ч.
Красимир Влахов е единственият издигнат за съдия в КС от парламента

Бившият заместник-председател във Върховния касационен съд Красимир Влахов е единственият номиниран за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Срокът за внасяне на номинации изтече в 18 часа в сряда.

Преди ден юристът и бивш депутат от левицата Янаки Стоилов отказа да бъде номиниран от БСП. Мотивът му бил, че битката в парламента е "предрешена", тъй като квотата на НС е само една, а ГЕРБ вече излъчи свой кандидат.

Имаше слухове, че "Обединени патриоти" обмислят да номинират заместник-председателя на НС Явор Нотев ("Атака"), но очаквано те не предприеха нищо. Така управляващата коалция безпроблемно ще направи Красимир Влахов конституционен съдия.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от членовете в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на съдиите Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

Съдия Красимир Влахов се ползва с авторитет в магистратските среди. Един от проблемите в неговата биография е твърде бързото му издигане в йерархията, което ще бъде потвърдено и с предстоящия му избор за конституционен съдия.

До 2012 година Красимир Влахов бе председател на Софийския районен съд, когато по предложение на Лазар Груев ВСС го избра за заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на гражданската му колегия.

Съдия Влахов започва кариерата си през 1996 година като младши съдия, през октомври 1997 година става съдия в Софийския районен съд. Четири години по-късно е избран за заместник-председател на съда. През 2004 г. става съдия в Софийския градски съд, а по-късно същата година е командирован във ВКС.

По предложение отново на Лазар Груев в края на 2008 година ВСС го избра за председател на Софийския районен съд, а четири години по-късно бе катапултиран директно за заместник-председател на върховния съд.

През миналата година председателят на ВКС Лозан Панов влезе в тежък конфликт с Красимир Влахов, искайки оставката му заради изтичане на мандата. Проблемът бе, че заместниците нямат мандати и Влахов отказа да напусне. Той каза, че е заместник-председател на ВКС по волята на своите колеги от Гражданската колегия, а не на председателя Панов.

Висшият съдебен съвет първоначално бламира Лозан Панов за смяната на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова. Наложи се Панов да свиква Общо събрание на ВКС, в което съдиите дадоха положителна оценка за работата на Красимир Влахов и одобриха кандидатурата на Светла Димитрова. Едва тогава Влахов подаде оставка с думите, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт". По-късно ВСС одобри промените по върховете на върховния съд.

mediapool.bg