Кламер БГ - Новини: Коронавирусът не спря престъпността

Коронавирусът не спря престъпността

България

|
Четв, 30 Апр 2020г. 16:06ч.
Коронавирусът не спря престъпността

Противно на очакванията, че престъпността ще намалее по време на карантината, официалната статистика не отчита подобна тенденция. Броят на регистрираните престъпления наистина леко е намалял през март, когато беше обявено извънредното положение. Разликата с предишните месеци обаче не е чак толкова сериозна, става ясно от публикуваните на сайта на МВР данни.

Всички вкъщи, полицаите – на улицата

Че престъпността ще намалее се очакваше по две причини – има много повече полиция от обикновено по улиците, а от друга страна повечето хора не пътуват и си стоят вкъщи, т.е. домовите кражби стават доста по-трудни.

Само преди няколко дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви пред БНТ, че има сериозен спад в престъпността на годишна база. Това е вярно, но има и друга статистика – месечната, която почти не сочи разлика между февруари и март, когато държавата бе уж "затворена" със засилено полицейско присъствие навсякъде. Статистика за април все още няма.

Числата говорят

През март у нас са регистирирани общо 6334 престъпления. Намалението спрямо февруари е минимално. Тогава статистиката отчита общо 6598 престъпления, а месец по-рано, през януари – 7184.

При най-масовите престъпления – кражбите – има спад, но също не толкова драстичен. През март са регистрирани 1879 кражби, през втория и първия месец на годината съответно 2064 и 2381.

През март обаче се отчитат повече посегателства срещу МПС-та. За този месец са регистрирани 142, докато през февруари са били 115, а месец по-рано – 136. Иначе казано през март е имало най-много такива от началото на годината.

Лек спад има при грабежите. През март те са 91, докато в предишните месеци са регистрирани 104 и 107 такива престъпления.

Най-сериозно е намалението при престъпленията, свързани с наркотици. През март са отчетени 376 такива. Месец по-рано са били 489, а през януари – 463.

Ще става по-лошо?

В следващите месеци вероятно ще има скок на престъпността. Причините за това са много. Сред основните са загуба на работа и препитание заради икономическата криза, както и прибирането на чужбина на хиляди хора.

Към момента обаче МВР не отчита драматични промени. Няма зачестили телефонни измами, а останалите престъпления се движат на почти същите нива, както и преди извънредното положение.

Същото може да се каже и за работата на полицията по разкриването им. По традиция разкриваемостта у нас се върти около 30%, иначе казано само при една от всеки три кражби се стига до извършителите. Най-актуалните данни сочат, че през март са разкрити 25,6% от регистрираните престъпления, месец по-рано те са 32,6%, а през януари разкритите са 31,8%.

mediapool.bg