Кламер БГ - Новини: Конкурсът за пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи с нови условия

Конкурсът за пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи с нови условия

България

|
Пет, 12 Окт 2018г. 15:56ч.
Конкурсът за пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи с нови условия

Архитектурният конкурс за проект за обновяване на столичния пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи след поредна промяна на условията за допускане на кандидати. Целта е да се разшири кръгът от проектанти и студия, които могат да вземат участие. Освен това срокът за подаване на документи ще бъде удължен.

Това стана ясно от изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова в петък след срещата ѝ с главния архитект на столицата Здравко Здравков и представители на камарата на архитектите в България. Разговорът се наложи, след като по-рано през седмицата от камарата поискаха спиране на конкурса заради ограничаващите му изисквания за финансово състояние и опит. От организацията препоръчаха на членовете си да не участват в надпреварата и обявиха, че условията ѝ не отговарят на световните и европейски стандарти. Главният архитект отхвърли обвиненията и заяви, че целта на така поставените условия е да се привлекат опитни проектанти, за да се получат добри и осъществими проекти.

"Търси се вариант да се допълнят условията и да се удължи срокът за кандидатстване в конкурса", обясни в петък Фандъкова, но не даде подробности как точно ще бъдат променени изискванията. Това ще се уточнява на друга среща в понеделник, а окончателното решение трябва да стане ясно във вторник.

Тъй като срокът за подаване на предложения за конкурса изтича на 18 октомври, той вероятно ще бъде удължен, заради промяната в условията. Те вече веднъж бяха занижени наполовина по искане на камарата на архитектите. Така в момента от кандидатите се иска да имат оборот за последните три години от 750 000 лева, приходи от изпълнението на подобни проекти от 375 000 лева и да са работили по площади и пешеходни зони с големина поне 1.5 хектара. Средносписъчният състав на фирмите кандидати за последните три години трябва да е 5 човека, а не първоначално изискваните 15.

Според кмета и главния архитект няма проблем и по-малки студия да изпълнят тези изисквания, ако се обединят. В същото време те целят в конкурса да участват и международни архитектурни бюра, тъй като това е едно от знаковите пространства в София. Освен това там са открити значими археологически находки, а тяхната интеграция и вписването им в околната среда също е задача на конкурса.

Победителят в процедурата ще подпише договор с общината за работен проект, по който след това трябва да се направи ремонт на тази част от центъра.

mediapool.bg