Кламер БГ - Новини: Кой липсва от листите на ГЕРБ и има ли изненади

Кой липсва от листите на ГЕРБ и има ли изненади

България

|
Вт, 02 Март 2021г. 09:53ч.
Кой липсва от листите на ГЕРБ и има ли изненади

Партията на премиера Бойко Борисов регистрира листите с кандидатите си за депутати. От списъците по избирателни райони се вижда, че бивши министри и кметове се завръщат в политиката, а дългогодишни депутати – не са намерили място в листите.

Формацията обяви официално водачите на листите си през почивните дни, а вече са ясни и останалите имена.

Бившият министър на външните работи Даниел Митов - ще е втори в листата на ГЕРБ в 25-и избирателен район. Той ще бъде след лидера на партията Бойко Борисов.

Във втория кабинет "Борисов" Митов беше министър от квотата на "Реформаторски блок". Той е и бивш член на ДСБ и на ДБГ.

В края на миналата година се разбра, че президентът е отказал да назначи Митов за посланик в Румъния. Името му бе спрягано и за предложение на България за специален представител на ЕС за Либия.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

При останалите имена в листата в 25 МИР София по-скоро няма изненади. На трето място е председателят на правната комисия Анна Александрова следвана от Лъчезар Иванов, Христо Гаджев, Красимир Ципов и т.н. На 15-о място в листата се появява Пламен Юруков, който преди години беше лидер на СДС за малко повече от година.

В 24 МИР София след водача на листата Росен Желязков са Тома Биков, Евгения Алексиева, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и т.н.

В 23 МИР София първи е лидерът на СДС Румен Христов. Втори е депутат от ГЕРБ Александър Ненков. След него са Димитър Главчев и Милена Дамянова. На осмо място е музикантът Калин Вельов, а на десети е бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

Настоящият правосъден министър Десислава Ахладова бе един от малкото членове на кабинета, които не получиха водачески места в листите на ГЕРБ. Тя все пак е втора в Перник, след Костадин Ангелов. Бившият министър на туризма Николина Ангелкова пък е втора в София-област, където е и областен координатор на ГЕРБ.

Кой липсва от листите?

Настоящият министър на културата Боил Банов е единственият член на правителството, който не е намерил място в листите на ГЕРБ.

Дългогодишният председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова сега отсъства от листите не само в Пловдив, откъдето я издигаха, но и в останалата страна. Тя сама е пожелала да не бъде народен представител. В Пловдив липсва и името на Димитър Лазаров, който в момента е председател на комисията за контрол над службите за сигурност. В Пловдив след Борисов е бившият кмет на града Иван Тотев, а на трета позиция е Вежди Рашидов.

От листите отсъства и дългогодишният депутат Красимир Велчев, който в момента е зам.-председател на групата на ГЕРБ в парламента.

Впечатление прави, че от имената в 24 МИР отсъства това на Георги Марков. През 2017 година той бе втори именно в 24 МИР, където първи беше бившият финансов министър Владислав Горанов, който също не е сред сегашните кандидат- депутати. Марков първо беше обявил, че няма да е депутат, а пред дни - че все пак ще участва в изборите, защото Борисов имал нужда от него. Сега обаче името му отсъства от листите.

mediapool.bg