Кламер БГ - Новини: Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, и България няма работа там

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, и България няма работа там

България

|
Четв, 03 Ян 2019г. 14:23ч.
Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, и България няма работа там

"Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент от Афганистан, лично аз не смятам, че България има повече работа там", каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

България досега не е давала никакви сигнали, че има намерение да преразгледа участието си в Афганистан. Темата стана актуална, след като от Белия дом дойдоха сигнали, че след решението си да изтегли американските войски от Сирия, може да прибере и военните от Афганистан. В последните дни обаче президентът Тръмп отговаря все по-уклончиво на въпроса кога ще изпълни заканата си за Сирия. За Афганистан пък досега той не е обещавал нищо публично, макар че източници от Пентагона говорят за намерение за връщане на половината от 14-те хиляди американски военни в страната. Все повече обаче са и съмненията, че президентът ще предприеме подобна стъпка.

Каракачанов обаче избърза да обяви "личното си мнение" за ревизия на българското участие. Това е поредна негова самостоятелна инициатива във външната политика, след като в края на миналата година предприе лична офанзива срещу Македония.

"Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно", каза Каракачанов, цитиран от бТВ.

В четвъртък той посрещна в Плевен 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан "Решителна подкрепа".

"Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", посочи Каракачанов.

На въпрос дали и ние трябва да свием участието си, той отговори: "Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”.

Според него на следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос трябва да се обсъди и "ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам че и ние трябва да преразгледаме позицията си".

Засега НАТО не е обсъждала официално кога планира да прекрати участието си в Афганистан. През декември генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг коментира, че при подобна хипотеза, талибаните може да вземат властта и страната отново да се превърне в "платформа за международен тероризъм".

България има в Афганистан около 160 души, като основното ни участие е по е охраната на летището в южната провинция Кандахар. Освен това има военнослужещи, които обучават местните сили за сигурност, военни разузнавачи и военни медици.

mediapool.bg