Кламер БГ - Новини: Кандидатстването в гимназия вече само онлайн

Кандидатстването в гимназия вече само онлайн

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 15:56ч.
Кандидатстването в гимназия вече само онлайн

Кандидатстването за прием в гимназия през тази година ще е изцяло електронно. Заявленията, в които седмокласниците посочват в кои училища желаят да бъдат приети, ще се подават само през интернет.

Това обяви в четвъртък зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която представи пред журналисти как ще се проведат предстоящите изпити от националното външно оценяване по български език и математика. Те са и вход за средните училища.

И миналата година имаше възможност заявленията за кандидатстване да се подават по електронен път. "Миналата година около 39% от родителите се възползваха от възможността за електронно кандидатстване. Тази година предвиждаме това да бъде навсякъде, което означава, че или родителите могат да подават документи електронно от личния си компютър и от дома си, или от офиса си, или в училищата гнезда, които са в процес на определяне от регионалните управления", каза Михайлова.

При подаване на документи в т.нар. училища гнезда, те ще се попълват от служителите, а не лично от подаващия заявлението. Документите ще бъдат разпечатвани и на хартия, за да може родителят да ги подпише и да е сигурно, че няма грешка при въвеждането на желанията, обясниха от министерството.

Тази година националното външно оценяване по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика – на 19 юни. На 21 юни ще бъде изпитът по чужд език, който се заявява по желание и за който все още текат сроковете за записване. Тези дни ще са неучебни за останалите ученици.

Очаква се

61 223 седмокласници да се явят на външно оценяване. Те ще полагат изпит в 1696 училища, в 4930 зали. Над 16 000 квестори ще помагат с организацията и ще следят за преписвачи.

Правилата

Всеки изпитен комплект за изпита ще има има свой уникален баркод, каза още Михайлова.

Смисълът му е да се елиминират практики, които в предходни години са съществували - размяна на отделните части на изпита. "Дори да се случи такова нещо, баркодът е този, който всъщност ще бъде уникален и ще е за всеки един лист. Ще се проверяват и черновите. Така, както е доставен комплектът към учениците, така и ще се засекретява и проверява", обясни тя.

Началото на изпитите ще е в 9 часа, а учениците трябва да се явят в училищата най-късно в 8.30 часа и да са заели местата си до 8.45 часа. "Учениците не трябва да си забравят служебната бележка, на която е генериран техния входящ номер и документа за самоличност. Може да се носи бележник или лична ученическа карта", припомни зам.-министърът на образованието.

Тя напомни също така, че има нови моменти в провеждането на самия изпит.

Вече учениците трябва да пишат с черен химикал.

"Безспорно сме предприели мерки за сигурност и има предвидена възможност за видеонаблюдение, тъй като изпитът е от голямо обществено значение", отбеляза Таня Михайлова и добави, че камерите в стаите са напълно допустими.

Резултатите от изпитите трябва да станат ясно до 27 юни. Те излизат под формата на точки, а не на оценки.

"До 3 юли ще се раздава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли се подават документите за участие в класирането", допълни зам.-министърът.

Местата повече от кандидатите

И тази година утвърдените бройки за прием в осми клас са повече от седмокласниците, които ще се явят на задължителните изпити. Местата са с около 2400 повече, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той припомни, че от две години образователното ведомство се опитва да преструктурира гимназиалното образование чрез увеличаване на местата в професионалните паралелки. Те обаче не се запълват изцяло за разлика от класовете с профилирана и езикова подготовка.

Вълчев каза още, че преструктурирането е и в посока профили и професии, които са свързани с математиката, техниката и природните науки. "Това е отговор на колективната ни потребност да имаме повече кадри с техническо професионално образование и повече ученици, които да започнат да учат във висшето образование в професионалните направления, изискващи по-задълбочено изучаване на математика, техника и природни науки", коментира министърът.

Към момента преходът към професионално образование и такова ориентирано към математиката, природните науки и информационните технологии засяга основно приема и обучението в хуманитарните и неспециализирани гимназии, които започват да откриват професионални паралелки, за да отговорят на новите изисквания. В началото на годината се появиха опасения, че този процес ще застигне и езиковите гимназии, които се смятат за най-елитните училища в страната, а учениците им традиционно имат високи оценки на матурите и продължават образованието си в университет, често в чужбина.

mediapool.bg