Кламер БГ - Новини: Канадските визи за българи отпадат поетапно през 2017 г.

Канадските визи за българи отпадат поетапно през 2017 г.

България

|
Пет, 07 Окт 2016г. 06:24ч.
Канадските визи за българи отпадат поетапно през 2017 г.

Визите за Канада за българи, които вече са посещавали страната, за бизнеса и за тези, които имат визи за САЩ ще отпаднат от 1 май 2017 г. Този ангажимент е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.

Разговорът е бил по инициатива на Трюдо и е продължил около час в четвъртък вечерта. В него е участвал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщи правителствената информационна служба.

Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани, е посочено в съобщението.

Само в случай на забавяне поради технически причини, заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, се казва в съобщението.

Джъстин Трюдо е посочил, че отпадането на визите е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни.

Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо са се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

През лятото на 2016 г. Европейската комисия изрази убеденост, че с добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери скоро решение.

България и Румъния са едни от малкото страни в ЕС, за които САЩ и Канада изискват визи. Гражданите на двете страни пътуват безвизово в страните от Европейския съюз.

mediapool.bg