Кламер БГ - Новини: Калфин: Еврозоната не е въпрос за референдум

Калфин: Еврозоната не е въпрос за референдум

България

|
Вт, 18 Юли 2023г. 19:33ч.
Калфин: Еврозоната не е въпрос за референдум

Калфин: Еврозоната не е въпрос за референдум

Според бившия външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин влизането на България в еврозоната не е въпрос за референдум.

"Разговорът за еврозоната навсякъде е труден. Първо, мисля, че това не е въпрос за референдум. Това не е прост въпрос, на който да кажеш "искам" или "не искам". Това са сложни икономически процеси, които изискват специално познание, които имат различни варианти", каза той пред бТВ по повод отхвърления от мнозинството в парламента референдум на "Възраждане" срещу еврото.

Калфин подчерта, че в дългосрочен план България има абсолютен интерес да влезе в еврозоната. "Ние сме поели ангажимент да направим това нещо. Подготовката за влизането в еврозоната трябва да стане с вътрешна икономическа политика, каквато при нас липсва", добави той като допълни, че е "за" влизане в еврозоната.

По думите му голяма част от причините страната ни все още да не е приета в Шенген са извън България. "Преди въпроса с присъединяването на България и Румъния, Шенген винаги е бил технически процес. При нас стана политически. Проблемът не е в нас. Поставят се редица условия, като ефективност на съдебната власт и борба с трафика. Но това са проблеми на всяка една държава и не би следвало да се обвръзва с Шенген", посочи Калфин.

"Ние имаме един много силен инструмент, който използваме много рядко – участието ни в Европейския съюз. Там, както чакаме всички да се съгласят с единодушие България да влезе, така и има редица въпроси, които зависят от българските позиции. Когато Европейският парламент те подкрепя, всички комисии те подкрепят, а една-две държави използват въпроса, за да решават вътрешните си проблеми, България има лостове, които може да използва", подчерта той.

mediapool.bg