Кламер БГ - Новини: Какво стана със забравената заръка на Борисов за машинното гласуване

Какво стана със забравената заръка на Борисов за машинното гласуване

България

|
Пон, 18 Май 2020г. 18:34ч.
Какво стана със забравената заръка на Борисов за машинното гласуване

Обикновено когато премиерът Бойко Борисов нареди нещо, депутатите му го изпълняват скоростно. Не такъв обаче е случаят с машинното гласуване.

Преди повече от 3 месеца Борисов изведнъж влезе в "хора на подкрепящите" машинното гласуване с убеждението, че ще се похарчат едни пари без да се реши нищо. Тогава той поиска парламентът "да уточни като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги държим, къде ще ги съхраняваме".

И досега обаче развитие няма, а в парламента се мълчи по темата. За "забравянето" спомогна и извънредното положение, по време на което парламентът се занимаваше основно с извънредното положение или

с любимата си практка да прокарва промени през преходните и заключителните разпоредби, като това за данъчните складове например.

И без това обаче волята на управляващите за машинно гласуване не изглежда особено силна, а времето напредва и може отново да влезем в познатата ситуация изборното законодателство да се променя по-малко от 6 месеца преди избори, въпреки настояването на Венецианската комисия това да не се прави.

В момента нямаме нищо ново по темата, коментираха лаконично от ГЕРБ пред Mediapool.

Очаквано обяснението е, че въпросът се е забавил заради кризата с коронавируса. Всъщност обаче темата бе забуксувала още в началото.

Създадената още през януари работна група за промени в Изборния кодекс, която се заминава и с машинния вот, заседава няколко пъти, но вместо да обсъжда как точно да бъде въведен той, дебатът се върна в началната точка - "за" или "против" такъв вид гласуване.

И това не е учудващо, защото участващата във властта НФСБ е против машинното гласуване, а от ГЕРБ дори публично показаха, че са разделени по въпроса как точно да бъде въведено то.

Още през февруари вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не вижда причина хартиените бюлетини да останат, а председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ – че тази опция трябва да остане, защото токът можел да спре, а имало и хора, които не искат да гласуват с устройства.

БСП пък са твърдо "за" машинно гласуване, както и в момента е заложено в Изборния кодекс. "От самото начало ние настояваме за изпълнение на закона. Тази работна група беше създадена за уточняване на техническите параметри. От ГЕРБ непрекъснато шикалкавят и се страхувам, че пак ще мине време и ще се озовем в навечерието на избори и ще наблюдаваме театъра "отмяна на машинното гласуване", каза пред Mediapool депутатът от БСП Крум Зарков, който е част от работната група.

Според действащия Изборен кодекс за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори гласуването трябва да е само с машини в секциите с над 300 избиратели. Първоначално трябваше гласуване с устройства да има и на местни избори, но през юли 2019 г. депутатите решиха на този тип вот въобще да няма машини. Предстои да се разбере дали поне на предстоящите догодина избори тези правила ще бъдат запазени, или отново ще бъдат променени.

"Позицията на ДПС по темата с машинното гласуване не е променена, не сме се събрирали, за да решим друго", каза пред Mediapool депутатът Йордан Цонев. Още миналата година от партията заявиха, че не искат "човешки ръчички да пипат хартийки" и поискаха да се въведе машинно броене.

През февруари т.г. участници в работната група казаха пред Mediapool, че ДПС били готови на компромиси и за тях било важно да няма машини в секциите с под 300 души, защото повечето "секции на ДПС" били такива.

Работната група, която се очаква да поднови срещите си, има да обсъди и редица други промени в изборното законодателство. Сред тях са премахване на забраната за оповестяване на социологически проучвания в изборния ден и опростяване на протоколите на секционните комисии.

Премиерът пък забрави темата с машинното гласуване също толкова бързо, колкото я отвори и си намери нова, след като се огъна пред ресторантьорите и им обеща ДДС за заведенията за хранене и развлечение да падне на 9%. Сега заръката към депутатите е да изпълнят обещаното, а вече са внесени и 5 законопроекта

от различни партии. И по тази тема обаче в ГЕРБ са разделени.

mediapool.bg