Кламер БГ - Новини: Как се ползва тоалетна с ръцете на гърба, пита Иванчева

Как се ползва тоалетна с ръцете на гърба, пита Иванчева

България

|
Пет, 01 Март 2019г. 18:02ч.
Как се ползва тоалетна с ръцете на гърба, пита Иванчева

Новата инструкция за конвойната дейност, написана от правосъдното министерство, не гарантира, че арестантите няма да станат жертва на унизително отношение. Това е записано в становище на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. То е внесено в правосъдното министерство в срока за обществено обсъждане на инструкцията. Не е ясно дали мнението на двете бивши арестантки ще бъде взето предвид.

Новата инструкция бе написана след скандала от миналото лято, когато Иванчева бе конвоирана до болница с белезници на ръцете и краката. Тогава от министерството се оправдаха, че служителите им имали задължение да слагат белезници на всички арестанти. В новата инструкция е записано, че за всеки отделен случай ще се прави преценка.

Според Иванчева и Петрова, ако новите текстове бъдат приети, това ще даде възможност за "всекидневно, жестоко, нечовешко и унизително отношение към стотици задържани лица".

Арестантите се водят с ръцете, заключени зад гърба, с дланите навън, предвижда инструкцията. Според Иванчева и Петрова, които прекараха 8 месеца в ареста, това е унизително.

"Прегледите и чакането за тях във външни болнични заведения може да продължи много часове и определено фиксирането по този начин ще предизвика физически страдания", пише в становището.

С ръце на гърба арестантите няма как да носят личен багаж, а не е записано, че това трябва да се прави от охраната, уточняват Иванчева и Петрова и допълват:

"Може би трябва да го захапят в устата си, предлагаме да се демонстрира от служителите, написали инструкцията".

В инструкцията се посочва още, че при водене до тоалетната на арестант се вземат мерки за охраната. В становището се настоява, че изрично трябва да се запише, че в тоалетната арестуваните не може да са с белезници.

"Интересно как се ползват баня и тоалетна с белезници, особено когато белезниците са на гърба и длани, сочещи навън. Това също представлява изтезание, жестоко, нечовешко и унизително отношение", твърдят Иванчева и Петрова.

Двете прекараха 8 месеца в ареста, след като бяха арестувани по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. В момента са под домашен арест, след като бяха освободени от затвора в края на миналата година.

mediapool.bg