Кламер БГ - Новини: Кабинетът предлага субсидиите на партиите да бъдат намалени

Кабинетът предлага субсидиите на партиите да бъдат намалени

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 12:01ч.
Кабинетът предлага субсидиите на партиите да бъдат намалени

Субсидиите за партиите да бъдат намалени със задна дата и да са точно 11 лева за един получен действителен глас. Това предлага правителството на парламента, след като прие на неприсъствено заседание промени в Закона за политическите партии.

Разпоредбите трябва да важат от 26 май 2016 година. Така общата субсидия на партиите за този период би трябвало да бъде намалена с около 18.6 млн. лева. За година икономията е 6.5 млн. лева, пише в правителсвеното прессъобщение.

Преди седмица "Шоуто на Слави" показа, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка.

Финансовият министър Владислав Горанов оправда разминаването с несъвършенно законодателство. Според него държавата плаща на една партия не само за гласовете, които тя е получила, а и за действително подадените за други кандидати, които не са прескочили бариерата за влизане в парламента и не получават субсидия. Тези гласове се преразпределят в актива на т.нар. "правоимащи", т.е. тези в парламента и увеличават субсидиите им. Така един глас, даден за партията Х, носи субсидия за У, която има повече от 4%.

"Коригираме закона така, че да отговаря на обществените очаквания и това, което винаги е било справедливо", коментира в понеделник Горанов. Той участва в инспекция на строителството на тунела под Шипка, водена от премиера Бойко Борисов.

"Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни.

mediapool.bg