Кламер БГ - Новини: Кабинетът очаквано оцеля и при третия вот на недоверие

Кабинетът очаквано оцеля и при третия вот на недоверие

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 11:59ч.
Кабинетът очаквано оцеля и при третия вот на недоверие

Кабинетът "Борисов 3" очаквано оцеля в сряда и при третия вот на недоверие към него, внесен от БСП заради "погрома на здравеопазването в България". Той беше подкрепен от 99 депутати от БСП и ДПС, 133 души от управляващата коалиция и “Воля“ гласуваха “против“, въздържали се нямаше.

След гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов взе в нарушение на процедурата думата за отрицателен вот и заяви, че днес правителството е получило най-голямата парламентарна подкрепа спрямо предходните вотове със 133 души, гласували против. Той каза, че “за всички е ясно, че БСП не може да бъде алтернатива“, но беше прекъснат от председателя на парламента Цвета Караянчева, която обясни, че пропускът е неин и той няма право на отрицателен вот, защото се е изказвал в дебатите.

Колегата му Тома Биков заяви, че е гласувал против, защото подкрепя програмата на правителството, но има и друга мотивация.

“Гласувах в полза на БСП – в това състояние, в което се намирате, не знаете каква беля ще си докарате, ако започнете да управлявате и държавата“, обърна се той към левицата.

“Намерете себе си, докато сте в опозиция. Опозицията не е лошо нещо“, призова той.

Дебатът по вота на недоверие миналия петък продължи три часа и по време на него БСП представи визията си за алтернативна реформа в здравеопазването, която обаче се оказа, че в голяма степен не се споделя дори и от ДПС, които иначе подкрепиха вота.

БСП е за повече държава в здравеопазването, за премахване на търговския статут на лечебните заведения, детайлно остойностяване на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти, недопускане на демонополизация на НЗОК, диференцирано ДДС върху лекарствата и медицинските изделия, въвеждане на здравна карта.

Голяма част от тези предложения обаче са част от официалната правителствена политика – включително задължителната здравна карта за потребностите от лекари и болници в страната и предстоящото макар и доста закъсняло преостойностяване на медицинските дейности.

Включително в момента срещу управляващите от ГЕРБ има обвинения, че се опитват да увеличат ролята на държавата в здравеопазването с мащабните промени, които се прокарват през Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година.

mediapool.bg